Developeři litují zrušených předpisů, nazývaných "Hudečkův tunel". Pražané to prý pocítí na dražším bydlení

10.03.2015 21:43

Chybějící Pražské stavební předpisy (PSP) prodraží nové byty, tvrdí developeři. Zpomalení přípravy bytové výstavby podle nich způsobí i nový zákon o posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Vyplývá to z nejnovější Studie developerských společností Q1/2015 zpracované společnostmi CEEC Research a KPMG ČR.

Developeři litují zrušených předpisů, nazývaných "Hudečkův tunel". Pražané to prý pocítí na dražším bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do Nuslí

Osm z deseti developerských společností, které se věnují rezidenční výstavbě, podle studie tvrdí, že aktuální neplatnost Pražských stavebních přepisů jim působí značné komplikace a povede to ke zpomalení přípravy pro novou výstavbu.

"Zmatky kolem PSP vytváří nejistotu ohledně plánování projektů. Nově připravované projekty může taková nejasnost výrazně zbrzdit," tvrdí generální ředitel Finepu Tomáš Pardubický. Podobný názor má i ředitel a jednatel YIT Stavo Vladimír Dvořák. "Neplatnost Pražských stavebních předpisů se v každém případě projeví negativně na rozvoji developerského trhu," varuje Dvořák. Podle předsedy představenstva Central Group Dušana Kunovského je nejasná budoucnost tohoto předpisu pro fungování trhu zcela destruktivní.

Milionové ztráty developerů

Tyto změny by navíc mohly mít i zcela konkrétní vliv na růst ceny bytů, shodují se developeři. "Jednoznačně dojde ke zpoždění některých projektů a tím pádem k jejich prodražení kvůli financování a nutnosti jejich úpravy. Většinou se totiž rozdíl mezi předpisy týká už hmotového řešení projektů, takže se změnou předpisů ze dne na den vracejí více či méně na začátek. V konečném důsledku se to promítne ve vyšší ceně bytů," prohlásil generální ředitel společnosti Karlín Group Jan Ludvík.

Podle Václava Černého z Passerinvest Group způsobí chybějící PSP developerům milionové ztráty. "Budou totiž muset opět upravovat dokumentace ke svým projektům," podotkl Černý, podle nějž developeři potřebují pro svoji práci hlavně jasná pravidla a předvídatelnost. Současné nejasnosti kolem PSP významně zvýší náklady na výstavbu nových bytů i podle generálního ředitele Metrostav Development Jiřího Procházky.

Problém je v tom, že pražské stavební úřady jsou zvyklé povolovat stavby podle speciální vyhlášky pro Prahu

Předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural však upozornil, že v Praze budou podle něj obecné technické požadavky na výstavbu platit ještě minimálně dva roky. "Problém je v tom, že pražské stavební úřady jsou zvyklé povolovat stavby podle speciální vyhlášky pro Prahu, a ta teď neplatí. Jenže platné celorepublikové předpisy neumí povolovat stavby v záplavovém území, v památkové zóně, neznají posuzování dopravy v klidu v lokalitách obsluhovaných metrem a další. V kombinaci s přijatou novelou zákona o EIA a oddalováním projednání novely stavebního zákona to může být smrtící koktejl pro pokračování investiční výstavby v Praze," varuje Soural.

Pražské stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, letos v lednu kvůli několika výtkám zrušilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Pražský magistrát poté začal připravovat dvě novely. Náměstek primátorky Matěj Stropnický dnes informoval o tom, že i ty bude muset notifikovat Evropská komise.

reklama

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…