Dezinformace o covidu: Pozor, Rusko, varuje Jakub Kalenský

22.10.2020 10:46

Experti se pro server Aktuálně.cz a DeníkN.cz rozhovořili o tom, že kvůli lžím o koronaviru mohou umírat lidé. Vláda podle nich zcela selhává. Tisíce Čechů šíří dezinformace na sociálních sítích. „Dezinformátoři jako Rusko pracují s naprosto cynickou motivací ‚čím hůř, tím líp‘,“ říká mimo jiné odborník na dezinformace Jakub Kalenský.

Dezinformace o covidu: Pozor, Rusko, varuje Jakub Kalenský
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Server Aktuálně.cz mimo jiné poukazuje na slova zpěvačky Ilony Csákové, která mimo jiné v souvislosti s testováním hovořila o šťourání v hlavě špejlí či zmiňuje scénář Billa Gatese. Odborníci varují před tím, že nepravdy snižují důvěru lidí v přijímaná opatření. Domnívají se, že dezinformace o viru by mělo vyvracet Ministerstvo zdravotnictví. Nečinnost totiž prý může stát lidské životy. 

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Na internetu se přitom často v diskusích objevují slova o tom, že nejde o covid, ale o nástroj elit a nadnárodních společností. Někteří zase využívají argumenty o chřipce, že v roce 1995 umřelo 12 tisíc lidí během šesti týdnů. Tento argument vyvracela již zpravodajská agentura AFP. 

Proti dezinformacím již od června verbuje Evropská unie, kdy eurokomisařka Věra Jourová už v červnu důrazně varovala, že s nimi členské státy musejí bojovat, jinak to ohrozí lidské životy. Evropská unie, jak píše server Aktuálně.cz, ve svém prohlášení také otevřeně ukázala na Rusko a Čínu jako záměrné podněcovatele a šiřitele některých lží o koronaviru.

Například odborník na dezinformace Jakub Kalenský uvedl, že tím, že se přesvědčí část publika o tom, že covid-19 není tak nebezpečný, nebo že se má léčit alternativně, podaří se šířit chaos a paniku. „Dezinformátoři jako Rusko pracují s naprosto cynickou motivací ‚čím hůř, tím líp‘. Ohrožování životů nevinných lidí jim je naprosto jedno, naopak jejich cílům vyhovuje. I proto mi připadá laxnost našich vlád – nejen té české – při řešení hrozby dezinformací trestuhodná,“ řekl Kalenský.

Ministerstvo zdravotnictví nyní uzavřelo spolupráci s firmou Semantic Vision a chce s těmito dezinformacemi bojovat. Ale až nyní. To hlavní – vyvracet tyto zprávy, však bude na samotném ministerstvu. 

Pro DeníkN.cz pak Prymulovo vyvracení dezinformací hodnotí Jakub Kalenský a Veronika Víchová. Podle nich se snaží na Twitteru, čímž opomíjí některé mnohem masovější kanály, jako je například Facebook. A pouští se do kostrbatých a nesrozumitelných konstrukcí. I tak je to podle nich lepší než nedělat nic

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…