Dienstbier chce zbourat prasečák v Letech. Kvůli neúctě k zavražděným Romům

31.07.2014 16:44

Další pokus odstranit vepřín z místa bývalého koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku podnikne ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. „Vzhledem k tomu, že v Letech byl koncentrační tábor a trpělo tam mnoho lidí, tak to, že je na tomto místě prasečák, je neuctivé k obětem i k těm, kteří přežili,“ řekl Dienstbier serveru iDnes.cz.

Dienstbier chce zbourat prasečák v Letech. Kvůli neúctě k zavražděným Romům
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

Zároveň přiznal, že odstranit vepřín z dané lokality bude obtížné, protože je v soukromých rukou. Dienstbier připustil, že řešení problému „by asi znamenalo nějaký výdaj ze státního rozpočtu“, ale konkrétní řešení nechtěl předjímat. Podle serveru ministr odmítá otevřeně říct, že by se vláda mohla pokusit vepřín odkoupit kvůli tomu, že by to okamžitě zvedlo cenu vepřína. Ministr zároveň podotkl, že jednání se soukromým vlastníkem pozemků a staveb se může táhnout velmi dlouho.

Není také jisté, zda se mu podaří získat pro myšlenku, že by měl vepřín z Letů u Písku zmizet, i celou vládu. Když byl na místě bývalého tábora pro Romy v květnu na pietním aktu premiér Bohuslav Sobotka, vyjádřil se v tom smyslu, že by místo výkupu vepřína peníze radši investoval do vzdělávání romských dětí a na zlepšování sociálních podmínek v sociálně vyloučených lokalitách, protože peněz není nazbyt.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…