Dienstbier ml. je největší autorita ČSSD. Hlavně žádná xenofobie. Nedůvěra k elitám je nedůvěrou v sebe sama, uvádí Sobotkův poradce. A mezitím v partaji...

13.06.2017 6:54

Být, či nebýt? To je, oč tu běží. Tak by se dalo parafrázovat drama Williama Shakespeara Hamlet na současnou situaci v ČSSD. Část sociálních demokratů totiž přestává věřit svému předsedovi Bohuslavu Sobotkovi, jenž se v těchto dnech tedy rozhoduje, co dál. Nahnuté to má i volební manažer Jan Birke. Píše to mimo jiné i MF Dnes.

Dienstbier ml. je největší autorita ČSSD. Hlavně žádná xenofobie. Nedůvěra k elitám je nedůvěrou v sebe sama, uvádí Sobotkův poradce. A mezitím v partaji...
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka v pořadu Partie TV Prima.

Každým dnem silněji tak podle všeho nabývá na reálnosti varianta, že by se předseda Sobotka vzdal své funkce a přepustil by vedení strany svému místopředsedovi Milanu Chovancovi a post volebního manažera by obsadil současný ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. 

„Luboš Zaorálek je jistě dlouhodobě takové srdce strany a její mozek, i když poněkud nesystematický a chaotický. Každopádně je však tvořivý a navíc politik s velkými zkušenostmi. Jestliže bude muset Bohuslav Sobotka po prohraných volbách z čela strany odejít, tak navzdory tomu, že dnes největší sociálnědemokratickou morální autoritou je podle mne stále Jiří Dienstbier, Zaorálek je asi jediný, který by Sobotku nejlépe nahradil,“ nechal se však slyšet vlivný poradce ČSSD Ota Novotný v rozhovoru pro Info.cz. Podle jeho slov Sobotka i Zaorálek myslí jako autentičtí socialisté západního střihu, nikoliv jako jejich východní karikatury opředené místními nacionalistickými pověrami. 

Chovance pak Novotný označuje dokonce za nebezpečného a polovzdělaného člověka. „Ten ke spojencům Sobotky rozhodně nepatří, jakkoli se tváří. Jeho horování pro individuální ozbrojování občanů a sekuritizace problému migrace, kdy migranty propojuje s teroristy, nepatří do prostoru, který tradičně obývá sociální demokracie,“ nechal se slyšet Novotný, jenž v e-mailech, které před pár lety unikly od Bohuslava Sobotky horoval za přijímání uprchlíků. S Chovancem pak má obavu, že by strana uvízla definitivně v nacionalisticko-socialistickém paradigmatu, který ji morálně zruinuje.

Novotný v rozhovoru promluvil také o Miloši Zemanovi. „Role tohoto člověka na morálním úpadku strany je obrovská a zcela zastiňuje jeho zásluhy na její výstavbě v letech 1993–1998, již tehdy jakkoli kontroverzní,“ řekl. Jeho spojenci uvnitř ČSSD se pak prý nikdy nesmířili s tím, že jejich mocenský puč v roce 2013 nevyšel. „Navíc mi dělá velké potíže mluvit o těchto lidech jako o nějakém samostatném ‚křídlu‘. Jejich jediným znakem, kterým se programově odlišovali a odlišují, je xenofobní populismus vyvolávaný a pěstovaný velkou částí českých politických elit a médií jako reakce na tzv. migrační krizi,“ řekl.

Původní text ZDE

„Něco se musí stát. Nemůžeme jen čekat,“ souhlasí ale jeden z členů ČSSD, jenž hovořil s MF Dnes. Sobotka však zatím před novináři mlčí. Jen vzkázal, že ve středu se sejde politické grémium strany a bude o všech věcech debatovat. „Nedůvěra k elitám je jen nedůvěrou v sebe sama,“ doplňuje k další cestě strany Novotný.

Kritiku v souvislosti s volbami musí pak snášet i volební manažer Jan Birke, jehož kampaň prý není příliš vidět. ČSSD se dlouhodobě propadá v předvolebních průzkumech. V tom posledním byla dokonce až čtvrtá s deseti procenty hlasů. „Přiznám se, že jsem s přípravou voleb mnohem dál než celý ústřední tým. Jela bych v úplně jiných obrátkách než kolegové. Pro mě jsou pomalí. Ale já jsem sporťák,“ uvedla lídryně ČSSD v Karlovarském kraji Markéta Wernerová. A není sama, kdo takto kritizuje. 

Birke chce volební program představit podle všeho v sobotu na velké konferenci, zda však dostane příležitost, není nyní jasné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…