Dienstbier se především soustředí na řešení problémů Romů, povzdechl si primátor Děčína

18.07.2014 10:09

Návrh ministra pro lidská práva, kterým chce pomoci začlenění Romů, bude podle slov Františka Pelanta (ČSSD) ve svém důsledku vyvolávat napětí ve společnosti a tvorbu vyloučených lokalit. Co se jako primátor snaží dělat pro zklidnění situace v Děčíně a jaký apel má na vládu? Jeho ambicí je na podzim obhájit mandát a v rozhovoru pro stránky ParlamentníListy.cz prozradil nejen své plány do budoucna, ale zhodnotil i své dosavadní čtyřleté působení v politice a v křesle primátora.

Dienstbier se především soustředí na řešení problémů Romů, povzdechl si primátor Děčína
Foto: oficiální stránky města
Popisek: František Pelant, primátor Děčína

Sociální napětí, problémy mezi majoritou a minoritou jsou hlavními problémy kraje. Jak v tomto směru vnímáte Strategii romské integrace do roku 2020, kterou navrhl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier?

Jiří Dienstbier se především soustředí na řešení problémů Romů. Já ale vidím problém obšírněji. Určitě je nutné věnovat se romské problematice, ale nesmíme tak činit na úkor většinové společnosti. Pokud tomu tak bude, a z mé zkušenosti vidím, že někdy tomu tak je, dojde k pozitivní diskriminaci. A jak víme ze světové historie, tato cesta není správná.

Ostře proti návrhu vystupuje i senátor Zdeněk Škromach. Podle jeho slov by se ČSSD neměla soustředit na obhajobu menšin typu Romů či homosexuálů, ale měla by bránit většinovou společnost, lidi práce. Přehnaná tolerance k menšinám a imigrantům podle něho vede k nárůstu podpory krajní pravice, která odebírá hlasy sociální demokracii u nás i v Evropě. Souhlasíte s ním?

Nerad bych radikalizoval. Osobně vidím podporu slušných a pracujících občanů našeho státu jako prioritní. Ze sociálního hlediska je velmi důležité zajistit podporu lidem, kteří chtějí pracovat a začlenit se do společnosti bez rozdílu příslušnosti ke skupinám. Marginalizace skupin z majoritního společenství bude vyvolávat napětí ve společnosti a tvorbu vyloučených lokalit.

Co se snažíte z pozice primátora dělat, aby nedošlo ve městě k eskalaci problémů?

Situace převážně v severočeských městech není jednoduchá. Kumulace sociálně nepřizpůsobivých občanů vyvolává napětí. Často dochází ke střetům a vyostřeným situacím. Pro města není jednoduché situaci řešit. Velký problém osobně vidím ve vyplácení sociálních dávek, konkrétně v příspěvku na bydlení. Mým cílem je tedy apelovat na vládu, aby se začala problémy měst zabývat, aby přehodnotila systém vyplácení sociálních dávek. Případně, aby dala některé pravomoci do rukou měst. Ale ptala jste se na to, co se snažím dělat. V Děčíně máme velmi dobře propracovaný systém asistentů prevence kriminality, v problematických lokalitách tak fungují jakési mezistupně mezi policií a občany. Také se snažíme komunikovat s podnikateli, kteří pronajímají své bytové domy sociálně slabým. Naší snahou je zabránit vzniku vyloučených lokalit, pracujeme hodně v terénu. Podporujeme například různá sdružení, která pracují s dětmi a pomáhají je začlenit do společnosti. Odeslali jsme dopis vládě a Parlamentu, ve kterém jsme jasně popsali změny v zákonech, o něž usilujeme.

V komunální politice jste první volební období a hned ve funkci primátora. Čím jste si podle vás získal hlasy občanů a máte ambice vést město i nadále?

To je otázka spíše na voliče, přesto se na ni pokusím odpovědět. Mám dojem, že lidé chtějí nové tváře a určité záruky. Možná právě proto jsem získal hlasy. Mé bývalé povolání okresního policejního ředitele zřejmě bylo pro lidi dostatečnou zárukou. Při nástupu do funkce jsem si vytyčil některé cíle a priority a zatím se mi je daří plnit. Nikdy neslibuji nemožné a jednám s každým na rovinu. Práce primátora je velmi náročná a zodpovědná. Pokud k tomu člověk přistupuje s pokorou, tak věřím, že to lidé vidí a ocení. Po skoro čtyřech letech vím, co všechno bych ještě chtěl udělat. Rád bych tedy ještě jednou dostal příležitost a dokončil věci, které jsem začal.

Jak byte hodnotil své působení v čele radnice? Považujete je za úspěšné? Na co jste nejvíce pyšný?

Na tuto otázku jsem již částečně odpověděl. Pyšný jsem na to, že se nám podařilo, přes velké finanční komplikace způsobené pozastavením vyplácení peněz z evropských dotací, hospodaření města zvládnout. Mou největší chloubou je zahájení rekonstrukce domova pro seniory. Nebylo jednoduché vykomunikovat zařazení rekonstrukce mezi projekty IPRM, nakonec se to povedlo a jsem tomu opravdu rád. Naši senioři si zaslouží prožít poslední životní etapu v komfortním, příjemném a slušném prostředí. Také loňské červnové povodně byly obtížným obdobím a díky skvělé spolupráci všech, kteří se na řešení celé krizové situace a následné likvidace škod podíleli, se nám podařilo ve velmi krátké době navrátit vše do běžného života.

Rozšíření domova pro seniory bylo jednou z vašich priorit. Jak to s ním vypadá? Domníváte se, že se vám projekt podaří dokončit včas, tak abyste proinvestovali peníze, které na stavbu čerpáte z evropských fondů?

Jak jsem již zmínil, práce na rekonstrukci domova pro seniory pokračují podle harmonogramu a já tedy věřím, že se vše podaří dokončit včas. Na průběh rekonstrukce osobně dozírám.

Jaké důsledky by pro hospodaření mělo, pokud by magistrát o dotaci přišel? V jaké je aktuálně město finanční kondici?

Nepředpokládáme, že bychom o dotaci přišli. V loňském roce se nám podařilo ušetřit finanční prostředky. Ty jsme v letošním roce rozdělili tak, abychom mohli zainvestovat do oprav chodníků a silnic, sportu, kultury a rozvoje školství. Pokud by došlo k nějakému problému s vyplácením dotace, věřím, že při dobrém hospodaření lze i takovou situaci zvládnout.

Za účelem zvýšit protipovodňové hráze na levém břehu řeky Labe nechal magistrát zpracovat studii proveditelnosti, která má zjistit, zda je možné navýšit zdi na úroveň padesátileté vody. Kdy bude znát výsledky? A jaké případně předpokládáte náklady?

Na studii proveditelnosti se nyní pracuje, hotová by měla být včetně projednání do konce října. Náklady města budou pouze za studii proveditelnosti - a to 272 tis. Kč. Zvýšení protipovodňových hrází bude podle domluvy hradit Povodí Labe, s. p. z dotace.   

5. července byla spuštěna nová, respektive obnovená regionální přeshraniční trať, která spojuje Dolní Poustevnu s Děčínem přes německé město Sebnitz. Co si od trati slibujete a podílelo se na rekonstrukci i město?

Regionální přeshraniční trať je významným propojením příhraničních měst. Jsem si jist, že její obnova pomůže rozvoji regionu. Využívat ji budou moci nejen místní pro dopravu za prací, ale také turisté. 

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …