Dienstbier trvá na vyloučení Hulinského z ČSSD

01.12.2011 16:25

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier je stále rozhodnut předložit na pátečním zasedání politického grémia návrh na vyloučení předsedy pražské ČSSD Petra Hulinského ze strany. Nedovede si představit, že vedení strany by Hulinského jednání, které považuje za klientelistické, alespoň neodsoudilo. Dienstbier to řekl ČTK dnes v předvečer zasedání stranického vedení. Hulinský obvinění z korupce popřel. Dienstbierovi vyčítá, že se ho údajně už delší dobu snaží mediálně zničit.

Dienstbier trvá na vyloučení Hulinského z ČSSD

Podezření, že Hulinský manipuluje s dary pro postižené, považuje Dienstbier jen za "vrchol ledovce" klientelismu předsedy pražských sociálních demokratů. Nadační fond proti korupci podal minulý týden na Hulinského v této věci trestní oznámení pro podezření z podvodu a porušení povinnosti při zprávě cizího majetku. V návrhu uvedl, že finanční dary městských firem postiženým směřovaly k "některým známým" Hulinského.

Hulinský obvinění popřel. Tvrdí, že nad kritizovanými firmami nemá kontrolu, ani je nevlastní. Lidi z jejich vedení prý zná a mají jeho důvěru. K žádné zpronevěře v kauze městských firem pomáhajících spastikům, tedy lidem s ochrnutým svalstvem, podle Hulinského nedošlo. Dienstbierova kritika je podle něj účelová, už dříve mu údajně řekl, že ho "mediálně zničí". Dienstbier se před rokem stavěl proti vytvoření koalice ODS a ČSSD v Praze, Hulinský takové uspořádání naopak podporoval a prosadil.

Trestněprávní versus etické

Vedení ČSSD by se podle Dienstbiera nemělo zabývat konkrétním trestním oznámením na Hulinského, ale celkovým chováním předsedy pražské ČSSD. Dienstbier soudí, že nelze směšovat trestněprávní a etickou rovinu. "Odpovědnost politika je mnohem širší než trestněprávní," zdůraznil. Dodal, že předseda pražské ČSSD by měl mít dostatek sebereflexe a odejít sám.

Stejného názoru je pražský poslanec Stanislav Křeček. Trestněprávní řízení je podle něj věcí orgánů činných v trestním řízení. ČSSD by prý měla řešit morální stránku Hulinského osobnosti.

Rozhodnutí ČSSD je nejisté, Hulinský má své zastánce

Jaký bude výsledek případného hlasování politického grémia ČSSD, které se skládá z předsedy, šesti místopředsedů a předsedů parlamentních klubů, je nejisté. Podle dosavadních vyjádření by mohli Hulinského jednání odsoudit předseda stany a poslaneckého klubu Bohuslav Sobotka a místopředseda Lubomír Zaorálek. Ve prospěch Hulinského se už dříve vyjádřili místopředsedové Michal Hašek a Zdeněk Škromach.

Do Hulinského případu se zřejmě promítne rozdělení ČSSD na "sobotkovce" a "haškovce", které trvá navzdory všem prohlášením Sobotky a Haška na sjezdu v Brně o vzájemné spolupráci. Není totiž zcela jasné, jaké je rozložení sil v ústředním výkonném výboru, který je nejvyšším stranickým orgánem mezi sjezdy, a jak by se k případnému návrhu na vyloučení Hulinského postavil. Právě to může vést k mírnějšímu závěru stranického vedení, které Hulinského jednání zřejmě nanejvýš odsoudí, případně prohlásí, že je to jeho politická odpovědnost. Podobná situace nastala při vzniku velké koalice ČSSD a ODS na pražské radnici.

Čtěte více:

Proti Hulinskému se postavila první pražská buňka

Ti, co stojí za Hulinským: Dienstbier čelí také žalobě

Hulinský by měl odejít dřív, než bude pozdě, vyzývá místostarosta ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…