Dientsbier: Novela o veřejných zakázkách je na korupčníky příliš mírná

10.11.2011 19:41

Zákon o veřejných zakázkách, který poslanci poslali do Senátu, se zřejmě ještě dočká několika změn. Sociální demokraté, kteří v horní komoře drží většinu, totiž nesouhlasí s jeho současnou podobou, která jim připadá příliš mírná.

Dientsbier: Novela o veřejných zakázkách je na korupčníky příliš mírná

ČSSD se také pokusí prosadit zákaz akcií na doručovatele - v listinné podobě je totiž uznávají pouze dvě země kromě České republiky. Podnikatel Karel Janeček tuto praxi nedávno označil za „nástroj pro korupci jako stvořený".

Podle senátora Jiřího Dienstbiera ml. (ČSSD) zatím není jasné, zda senátoři zrušení akcií prosadí v rámci zákona o veřejných zakázkách, nebo počkají a přidají ho až k novele obchodního zákoníku, ke které by se návrh více hodil.

Sledujeme téma Korupce

Vedení ČSSD projedná hlasování o nedůvěře

Místopředseda ČSSD Dienstbier se v Impulsech Václava Moravce vyjádřil i k dalšímu z ožehavému tématu - totiž případnému hlasování o nedůvěře vládě Petra Nečase. „Zítra máme schůzku vedení strany, budeme se o tom bavit," připustil senátor. Dodal, že je vždy třeba pro hlasování o nedůvěře najít závažný důvod, tedy krok vlády, který skutečně ohrozí fungování republiky.

Za něco takového Dienstbier označil Nečasovu reformu, kterou se koalici přes několikadenní obstrukce podařilo sněmovnou protlačit. „Ta změna bude vyvádět desítky miliard korun do soukromých fondů, což je velká hrozba pro ekonomiku ČR," uvedl.

Problémy nekončí

Jaké jsou ale reálné šance na pád vlády? Jak Dienstbier přiznal, pokud koalice nadále vydrží při sobě, tak nulové. Okolnosti hlasování o zdanění hazardu však způsobily další kolo hádek vládních stran. Přestože Věci veřejné koalici přislíbily, že budou hlasovat s nimi, dohodu nakonec nedodržely, což rozzlobilo ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten prohlásil, že „si musí rozmyslet, zda pokračovat v práci s někým, kdo nedrží vůbec žádné dohody."

„Problémy koalice tak zdaleka nekončí," konstatuje Dienstbier. Dodává, že vláda stejně dříve nebo později padne - nejpozději po volbách v příštích volbách kde, jak věří, to občané koalici pěkně spočítají.

Čtěte také:
Pospíšil: Kocourkovy argumenty jsou nešťastné. Dienstbier: Katastrofa
Dienstbier: Nový občanský zákoník je chaotický a nedostatečně projednaný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…