Dimun: Paroubek bude jednou rehabilitován. Je symbol

10.06.2010 11:23

Bývalý předseda Paroubek zůstane symbolem moderní ČSSD. Paradoxně ale doplatil na to, že sociální demokracie nepřijala jeho snahy o modernizaci, uvádí politický konzultant Dimun pro týdeník Reflex.

Dimun: Paroubek bude jednou rehabilitován. Je symbol

Za příčiny volebního nezdaru sociální demokracie jsou považovány nedostatečná modernizace strany a neschopnost přilákat mladé. Osobní zodpovědnost za neúspěch přijal jen Jiří Paroubek, který rezignoval na funkci předsedy. „Je paradox, že člověk, který si vždy uvědomoval nutnost modernizace ČSSD, jejího otevření mladým lidem a větší demokratizace vnitřních procesů, se stal obětí neschopnosti strany tyto jeho návrhy přijmout," konstatuje Petr Dimun, který Paroubka z pozice šéfa marketingu ČSSD dobře poznal.

Z celého Paroubkova projektu modernizace přijala strana pouze přímou volbu předsedy. Přesto podle Dimuna Paroubek byl, je a bude symbolem moderní ČSSD a má stále nejen sociální demokracii co říci. „Média podobným způsobem v minulosti odsuzovala Miloše Zemana či Vladimíra Špidlu, aby po čase potichu přiznala svůj omyl," upozorňuje na možnou podobnost osudů lídrů sociální demokracie.

Média vytvořila prostor pro rehabilitaci politiky sládkovského typu

Dimun je přesvědčen, že média vykreslováním Paroubka jako ohrožení pro demokracii vytvořila prostor pro rehabilitaci sládkovského stylu politiky, jenž se úspěchem Věcí veřejných dostal opět na půdu Poslanecké sněmovny. „Je proto jen otázkou času, kdy k rehabilitaci Jiřího Paroubka dojde," očekává šéf marketingu ČSSD.

Ten byl coby mluvčí ministerstva spravedlnosti vedeného Pavlem Němcem od roku 2004 často ve sporu s Paroubkem ve funkci ministra pro místní rozvoj a později premiéra. Přesto se v roce 2006 dohodli na spolupráci hned na první schůzce. „Poznal jsem, že mám před sebou profesionála. A těch je v české politice, bohužel, méně, než by mělo," domnívá se Dimun.

Paroubkovi uškodila ostražitost nedat na sobě znát lidské stránky

Na Paroubkovi oceňoval především schopnost rychlé analýzy, schopnost stát si pevně za svým názorem a hledat cesty, jak jej realizovat. „Brzy jsem poznal, že je to cílevědomý, houževnatý a pracovitý člověk, s nímž nemusím sdílet některé názory, nemusí se mi líbit některé jeho osobní vlastnosti, ale tah na branku měl vždy mimořádný," vyzdvihuje Dimun svého bývalého šéfa.

Toho poznal jako člověka mimořádně citlivého, empatického, který si však někdy, ke své vlastní škodě, nemůže dovolit jako předseda nejsilnější levicové strany dávat tyto vlastnosti najevo. „Jsem přesvědčený, že pokud je nějaká chyba Jiřího Paroubka, která stojí i za jeho nespravedlivým mediálním obrazem necitlivého a nebezpečného stroje, je to právě jeho ostražitost nedat na sobě znát tyto lidské stránky. On to považuje za daň ve prospěch silného vedení ČSSD," uzavírá Dimun pro týdeník Reflex.

Související:

Dimun (ČSSD): Paroubek ničeho nelituje 

Paroubek chce být hejtmanem Ústeckého kraje 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…