Diplomacie má hospodařit s osmi miliardami, výbor rozpočet podpořil

06.12.2017 15:44

Ministerstvo zahraničí bude příští rok zřejmě hospodařit s částkou 7,97 miliardy korun. Je to asi o 300 milionů více, než bylo schváleno na letošek. Sněmovní zahraniční výbor návrh rozpočtu ministerstva podpořil. Nikdo z poslanců žádné úpravy nepožadoval, napsala ČTK.

Diplomacie má hospodařit s osmi miliardami, výbor rozpočet podpořil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Státní tajemník Miloslav Stašek uvedl, že ministerstvo příští rok nepočítá s uzavřením žádného velvyslanectví, ale ani s otevřením nějakého nového. Měl by začít fungovat jen styčný úřad v Ománu, a to v budově německé ambasády.

Po dohodě s budoucím ministrem zahraničí Martinem Stropnickým (ANO) jsou zatím pozastaveny přípravy rekonstrukce budovy českého velvyslanectví v Berlíně. Končící vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL ji schválila v září, náklady se odhadují na více než půl miliardy korun. Stašek řekl, že demolice a výstavba nového objektu by přišla na miliardu. Plán rekonstrukce předpokládá, že v posledních třech nyní neobyvatelných patrech vzniknou byty. Ministerstvo by tím ušetřilo asi 130 milionů korun ročně na nájemném, které dává za byty a rezidenci nyní, uvedl.

Dotaz padl i na zámek Štiřín, na jehož provoz ministerstvo doplácí kolem 20 milionů korun ročně. V minulosti se uvažovalo o jeho prodeji, koncem minulého období padl převod zámku na sněmovnu. Ministerstvo využívá Štiřín podle Smolka jen ze dvou procent kapacity. Navzdory tomu z jeho vyjádření vyplynulo, že stát by se areálu neměl zbavovat. Poukazoval na to, že jeho odhadovaná hodnota činí 3,5 miliardy korun, asi miliardu stály opravy v uplynulých letech, přičemž kupec v minulosti nabízel necelých 400 milionů korun.

Ministerstvo by mělo mít meziročně o 50 milionů korun víc na humanitární pomoc, a to 180 milionů korun. O deset milionů na 60 milionů korun vzroste podle plánu položka na obnovu Sýrie. Více peněz by mělo směřovat na zahraniční rozvojovou spolupráci, a to 696,17 milionu korun. Zvýšení činí 38 milionů korun.

Nejvyšší položku rozpočtu představuje provoz samotného ministerstva, jde asi o 5,6 miliardy Kč. Zhruba 1,97 miliardy by měl Černínský palác poslat různým mezinárodním organizacím v podobě příspěvků. Stašek uvedl, že ministerstvo chystá na příští rok jejich revizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…