Diplomat Kolář v ČT promluvil o Ukrajině, sestřeleném letadle i ruské propagandě

24.11.2014 22:10

O postoji exprezidenta Václava Klause k situaci na Ukrajině, proč ukrajinská tajná služba zatajila záznamy o letu sestřeleného malajsijského letadla nebo proč Rusové nemají rádi gay komunitu, mluvil v pondělním diskusním pořadu České televize Hyde Park bývalý velvyslanec ČR v Rusku a v USA Petr Kolář.

Diplomat Kolář v ČT promluvil o Ukrajině, sestřeleném letadle i ruské propagandě
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

Postoj bývalého českého prezidenta Václava Klause k roli, jakou sehrála Evropská unie v ukrajinské krizi, Koláře mate. Bývalý velvyslanec naznačil, že Rusko by mělo být rádo, že se „zóna stability, prosperity a demokracie“, jak EU Kolář označil, rozšiřuje až k ruským hranicím. Podle Koláře má Ukrajina stejné právo jako my rozhodnout, do jaké aliance chce patřit.

Jeden z diváků se pak zeptal, proč ukrajinská tajná služba zabavila záznamy o letu sestřeleného malajsijského letounu. Dostalo se mu poněkud překvapivé odpovědi: „Já na konspirační teorie nikdy moc nevěřil. Nevím, jak na to zareagovat.“

Ruská státní televize zasévá na Západě semínka nejistoty

Řeč přišla i na úlohu propagandy v ukrajinské krizi. Kolářovi se nelíbí, že západní média na jeho vkus příliš často přejímají informace ruských státních médií. Poukázal na televizi Russia Today, která je financována „obrovskými penězi“ z ruského státního rozpočtu. Russia Today, kde redaktoři jsou rodilí angličtí mluvčí, prý používá ve svém zpravodajství pravdivé informace, ale i polopravdy, a RT tak podle Koláře „zasévá semínko nejistoty“ do myslí západních diváků.

Proč Schwarzenberg nemluvil o lidských právech v Saúdské Arábii

Kolář reagoval i na otázku diváka, který se podivil tomu, že když byl Karel Schwarzenberg loni ještě ve funkci ministra zahraničí v Saúdské Arábii, jejíž režim patří z hlediska dodržování lidských práv k nejhorším na světě, prý neřekl na adresu lidských práv vůbec nic. A nezajímalo to ani česká média.

Kolář přiznal, že by bylo vhodné, aby česká zahraniční politika měla „jeden metr na všechny“ a že bychom se neměli bát kritizovat i své spojence.

Sám by očekával, že ministr zahraničí při jednání v Saúdské Arábii otevře téma postavení žen v tamní společnosti. Na druhou stranu uvedl, že při jednání nebyl, proto neví, zda Schwarzenberg o této věci jednal, či ne.

Dokázat, že demokracie není hlupáčkem, kterého smetou autoritativní režimy

Obecně pak prohlásil, že hledání balancu mezi našimi hodnotami a tím, jak je bránit a dokázat, že demokracie není tím hlupáčkem, který končí tím, že než se na něčem dohodneme, smetou nás autoritativní režimy, je nekonečný příběh. Poukázal na to, že velkou roli mají ve světě svobodná média. „To, že se někde mučí, se v autoritativních režimech nedozvíte,“ upozornil.

Američané se prý ve světě budou muset více angažovat

Zmínil i další vývoj zahraniční politiky USA, tato země se prý bude muset více angažovat. „USA se vrací do Afghánistánu i do Iráku,“ uvedl s tím, že ve Spojených státech se cyklicky opakuje situace, kdy po „jestřábech“ vždy přijdou ti, kteří to zkusí po dobrém. A vždy se prý zjistí, že to nešlo. „Stažení z Iráku bylo předčasné, reset vztahů s Ruskem nevyšel,“ poznamenal Kolář s tím, že Obama musí svou politiku přehodnotit. Paradoxně má nyní na své straně Kongres, volby do něj totiž nedávno vyhráli republikáni.

Bývalý velvyslanec odpověděl i na otázku diváka, kterého zajímalo, proč jsou v Rusku diskriminovány sexuální menšiny. Z dob, kdy byl diplomatem v Rusku, má poznatky, že Rusové mají pocit, že Západ má tendenci oslabovat tradiční ruské hodnoty. „A když o tom debatujete, tak většina Rusů je na straně těch, kdo preferují jistoty, než těch, kteří preferují svobodu jednotlivce a osobní důstojnost,“ vysvětlil s tím, že Rusům se po tom, co vše v minulosti zažili, ani moc nediví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…