Diváku, přeber si to. Hyde Park s odcházející Navrátilovou a její protimluvy

17.04.2012 22:26

Nejsem korytář, necítím se jako přeběhlík, nezpronevěřila jsem se programu Věcí veřejných. To tvrdí Dagmar Navrátilová, odstupující místopředsedkyně Věcí veřejných, která stranu opouští na podporu Karolíny Peake. Devadesát procent hlasujících diváků Hyde Parku jí ovšem nevěřilo.

Diváku, přeber si to. Hyde Park s odcházející Navrátilovou a její protimluvy
Foto: Věci veřejné
Popisek: Dagmar Navrátilová

Řada diváků na facebookových stránkách pořadu po skončení Hyde Parku netušila, co vlastně chtěla Dagmar Navrátilová ve svém vystoupení sdělit. „Tak dnes by mne po HP zajímal názor pana Takáče, jestli od té ‚političky‘ něco pochopil. Já jen jedno,ať se děje cokoliv, mandát nesloží, i když hromadně přeběhla a zradila voliče,“ píše jeden z nich.

Nic neumí, nic neví

Další jej doplňuje v podobném duchu: „Vysvětlit nic neumí, neví co bude, čeká co Peake, ale ví určitě, že po přeběhnutí mandát nesloží, volič ať si políbí.“

A skutečně. Moderátor Daniel Takáč musel odpovědi z Dagmar Navrátilové skutečně páčit. Co Dagmar Navrátilová v souhrnu sdělila, bylo, že svůj mandát nesloží, necítí se jako přeběhlík a vládu chce podporovat, pokud se bude s nově založenou platformou premiér vlastně vůbec bavit.

Máme jistých 101 poslanců

Podle Navrátilové přitom nová platforma má jistých alespoň osm poslanců, kteří by dali dohromady 101 křesel ve sněmovně. Hlavní vize tohoto nového subjektu je politika bez ultimát. „Kritizuju tento způsob vyjednávání dlouho.“

Na většinu otázek pak odpovídala Dagmar Navrátilová po delším zamotání pomocí obecných klišé: „všechno se teprve dohodne“ – na otázku o budoucnosti platformy; „pohár zkrátka přetekl“ – na otázku proč dvě členky vedení vystoupily zrovna v tuhle chvíli ze strany, protože jim vadilo její fungování, notabene v momentě, kdy měly šanci získat silnější stranické posty.



Divák se nic nového nedozvěděl

Pro diváka, který byl zvědavý na to, co nová platforma přinese, neřekla Dagmar Navrátilová nic nového. „Platforma Karolíny Peake určitě bude respektovat koaliční smlouvu. Na to téma, zda to bude strana, bude řeč teprve v příštích dnech. Já osobně bych chtěla, aby to byla strana,“ vyjádřila svůj postoj Navrátilová.

Originální odpověď se divákům a Danielu Takáčovi dostala až ve chvíli, kdy Dagmar Navrátilová vysvětlovala, proč nehodlá složit svůj mandát, když opustila stranu, za níž byla zvolena. Nejprve ujistila, že program Věcí veřejných nezradila, posléze se odkázala na skutečnost, že ve sněmovně je řada nezařazených poslanců.

Chci pokračovat v práci

„Chtěla bych dále pokračovat v té své práci, v které jsem začala, neudělala jsem nic zlého, že bych měla skládat poslanecký mandát,“ nakonec Dagmar Navrátilová uzavřela své odůvodňování, proč si hodlá ponechat pozici ve sněmovně.

Facebookáři na stránkách Hyde Parku by však odstupující Dagmar Navrátilové měli co vytknout.

Další nula v politice

„Nebýt Bárty a Johna, tak tyhle nuly by nikdo neznal...pučistka Navrátilová bude likvidovat sociální stát s Nečasem a Kalouskem...... něco je na tom puči pozitivního, aspoň poznáme ty krysy, co měly tenkrát provést puč s Kočí,“ podezírá jeden z diskutujících.

Další se ptá: „To myslíte, že veřejnost dokáže akceptovat takové nehorázné chování? Nemyslíte, že jste přesný opak vašich slibů? Bojovali jste proti korupci, teď jsou vaše jména synonymem korupce a korytářství. To jsou ti, co se za každou cenu drží u koryta?“

Vyznat se v odpovědích Dagmar Navrátilové bylo nanejvýš obtížné. Na otázku, zda existoval ve Věcech veřejných spor mezi takzvanými bártovci a peakovci, odpověděla: „My jsme se tak nerozdělovali – ale já jsem peakovec.“

Vládnout s dinosaury? To je běžné

Na otázku, zda se Věci veřejné nezpronevěřily svému programu, když začaly vládnout s dinosaury, odpověděla, že to pro VV bylo těžké rozhodnutí, ale současnou vládu podporuje, protože už se tak strana jednou rozhodla. Zároveň však dodala: „Nová platforma bude určitě muset dohodnout novou koaliční smlouvu.“

V podobném duchu „diváku, přeber si“ se nesl i celý zbytek Hyde Parku. 90 procent lidí, kteří hlasovali v anketě České televize, si odpovědi přebralo v neprospěch Dagmar Navrátilové. Právě tolik procent hlasujících totiž uvedlo, že Dagmar Navrátilové nedůvěřují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …