Dívali jsme se zpětně, co říkali o Kataru... Charanzová v ČT ke korupčnímu megaskandálu v Bruselu

12.12.2022 22:23 | Kauza

Vyšetřování korupčního skandálu v europarlamentu, v jehož centru je řecká místopředsedkyně Evropské komise Eva Kailiová, kterou měl uplácet Katar, pokračuje. Dnes policie znovu zasahovala v sídle europarlamentu a na dalších 19 místech. K případu se v pořadu interview ČT24 vyjádřila místopředsedkyně EK Dita Charanzová (za ANO), pro kterou je celá kauza velkým šokem, zpětně hovořila o podivném počínání členů socialistické frakce, kteří „plivali“ na rezoluci, která odsuzovala lidská práva v Kataru. Sama se obává, že kauza ohrozí důvěryhodnost EU. Instituce, která vyžaduje dodržování právního státu je teď sama vnímána ve špatném světle.

Dívali jsme se zpětně, co říkali o Kataru... Charanzová v ČT ke korupčnímu megaskandálu v Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

Šestnáct prohledaných bytů, zabavených v přepočtu víc než 14,5 milionů korun a šest zadržených, z toho čtyři zůstávají ve vazbě, rozměry zásahu belgické policie, která cílila na Evropský parlament. V centru skandálu je jeho řecká místopředsedkyně Eva Kailiová a údajná korupce ze strany Kataru.

Řecká místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová, kterou v pátek zadržela policie kvůli podezření z korupce, byla s okamžitou platností zbavena všech svých pravomocí a povinností. O definitivním odvolání Kailiové z funkce však musí rozhodnout parlament. Řecké místopředsedkyni už pozastavila členství Sociálnědemokratická frakce v Evropském parlamentu a ze svých řad ji vyloučila i její řecká domovská strana PASOK.

Pro Charanzovou byl korupční skandál její kolegyně Kailiové šokem: „Je to šok, který prožívám celý víkend, je to věc, která otřásla celým Evropským parlamentem. Před několika minutami jsme začali naše zasedání ve Štrasburku a je to samozřejmě jediné téma, o kterém se všichni baví,“ uvedla místopředsedkyně Evropského parlamentu ke kolegyni, která je v centru podezření na rozsáhlou korupci ze strany státu ležícího mimo EU.

Korupční kauza podle ní vyvolává celou řadu otázek, jak do budoucna nastavit fungování této instituce, aby se zabránilo podobným případům. „V tuto chvíli zasedá předsednictvo Evropského parlamentu. Uvidíme, co přinesou další hodiny, jak se celá kauza bude vyvíjet, v těchto chvílích probíhá vyšetřování v dalších kancelářích asistentů a poslanců Evropského parlamentu,“ dodala Chranzová s tím, že nikdo zatím nedokáže říct, zda dojde k dalším zadržením.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
„Velká debata se vede o to, že tito europoslanci, paní Kailiová a další, u kterých dochází nyní ke kontrole počítačů, mobilů, patří do frakce socialistů, která se velmi vlažně zasadila na minulém zasedání Evropského parlamentu k rezoluci, která odsuzovala porušování lidských práv v Kataru,“ zmínila Charanzová, podle které existují indicie, že vliv Kataru  v Sociálnědemokratické frakci v Evropském parlamentu se zřejmě zdaleka netýkal jen místopředsedkyně Kailiové.

„Mám to podloženo na základě výsledku hlasování o usnesení, které odsuzuje situaci v Kataru. „Bylo vidět, že řada socialistických europoslanců toto usnesení nepodpořila, přičemž tato politická skupina k patří těm, které se velmi často zaobírají lidskoprávní problematikou a jak jsou lidská práv dodržováná ve třetích zemích. Celá řada kolegů teď poukazuje na to, že pozice socialistů byla přinejmenším zvláštní, že změkčovali text.

Když jsme se zpětně dívali na vystoupení kolegů socialistů na plénu, včetně paní Kailiové, tak hovořili úplně opačně, než vyzněl text, který parlament schválil. Hovořili o tom, že Katar by měl být jakýmsi vzorem v tom regionu, co se týká pracovněprávních podmínek, přitom všichni víme, k čemu docházelo při přípravách na fotbalový šampionát, že došlo k úmrtím dělníků,“ zmínila Charanzová.

„Takže spíše se kolegové zaobírají tím, jak v tuto chvíli socialistická frakce plive na vyjednávání tohoto usneseni, stejně tak se dnes před několika minutami přijalo rozhodnutí, že nebudeme dál projednávat liberalizaci s Katarem, v tuto chvíli jsou veškerá tato jednání zmražena,“ dodala politička.

„V tuto chvíli to vrhá špatné světlo nejen na socialistickou frakci, ale na celý Evropský parlament. Je to největší korupční skandál v historii této instituce, která velmi často poukazuje na dodržování lidských práv ve světě a na stav právního státu ve světě, a teď kauza vrhá na celou naši instituci špatné světlo,“ dodala Dita Charanzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…