Divoká privatizace OKD vyléza na povrch. Dnes bude před poslanci vypovídat Sobotka

27.07.2018 9:36

Po bývalém premiérovi a později eurokomisaři Vladimírovi Špidlovi (ČSSD), který ve čtvrtek vypovídal před sněmovní vyšetřovací komisí k privatizaci těžební společnosti OKD zhruba dvě hodiny, dnes předstoupí někdejší ministr financí a později premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten se nejprve sněmovní vyšetřovací komisi k OKD omluvil, nakonec prý vypovídat bude.

Divoká privatizace OKD vyléza na povrch. Dnes bude před poslanci vypovídat Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Bývalý předseda sociální demokracie a expremiér Bohuslav Sobotka bude svědčit, jaký byl jeho podíl při prodeji minoritního podílu OKD. „Je důležitou osobou, protože je spoluzodpovědný spolu s panem Milanem Urbanem za předložení materiálů,“ řekl deníku Echo24 Lukáš Černohorský (Piráti).

Sněmovní vyšetřovací komise celý týden vyslýchá svědky, kteří jsou spojení s privatizací společnosti OKD. Před poslanci se objevila celá řada svědků. Kromě Špidly už před komisí běhěm čtvrtka vypovídal i Sobotkův přítel a právník Radek Pokorný. Ten před komisí strávil necelou půlhodinu a jeho častou odpovědí bylo odkazování se k advokátnímu tajemství.

Před Pokorným podával svědectví také bývalý zaměstnanec Fondu národního majetku Jan Juchelka. Poslední pak přišel na řadu bývalý premiér Vladimír Špidla. „Základní situace vznikla privatizací v roce 1996. Tím byly karty rozdané,“ podotkl pouze. „Ve druhé polovině 90. let stát ztratil v OKD většinu,“ uvedl Špidla, blíže se pak před novináři vyjadřovat odmítl.

Prodej majoritního podílu zmiňuje také Bohuslav Sobotka. Dle něj je nutné, aby se komise nezabývala jenom prodejem menšinového podílu, ale hlavně, aby sledovala celý průběh. Komise je s výsledky zatím spokojená. „Zazněly zajímavé informace i nic neříkající odpovědi. Každopádně je zajímavé odkrývání pozadí tehdejších postupů divoké privatizace a zapojení konkrétních osob,“ uvedl člen vyšetřovací komise Leo Luzar (KSČM).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…