Divoký Západ končí, ohlásila Jourová. Svoboda slova bude pod dohledem

20.01.2023 9:30

Místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová varovala současného majitele sociální sítě Twitter Elona Muska. Časy Divokého západu jsou pryč, vzkázala mu v souvislosti s jeho převzetím Twitteru a proklamovanou „absolutní svobodou slova“. Podle Jourové je ochráncem svobody slova Evropská komise, která stanovila pro svobodu slova pravidla a ta je třeba dodržovat. Jinak přijdou sankce. Své si řekl i europoslanec Zdechovský.

Divoký Západ končí, ohlásila Jourová. Svoboda slova bude pod dohledem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

„Čas Divokého západu je pryč,“ varovala podle serveru Euronews.next česká eurokomisařka Věra Jourová na Twitteru Elona Muska. Narážela tak na jeho převzetí Twitteru za 44 miliard dolarů a jeho dopady na sociální sítě.

Než se ale budeme věnovat tomuto tématu, pojďme si připomenout, co je vlastně obsahem práce Věry Jourové.

Ta by měla řídit činnost Evropské komise týkající se hodnot a transparentnosti a dodržování zásad právního státu. Jejím úkolem je také zajistit, aby byl demokratický systém otevřený a transparentní a aby byl chráněn před vnějšími zásahy. Zároveň předsedá skupině komisařů pro nový impulz pro evropskou demokracii.

A teď pojďme k Twitteru a Elonu Muskovi.

V rozhovoru s Euronews Next na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu Jourová řekla, že Twitter bude čelit sankcím, pokud jeho činnost nebude v souladu s novými on-line předpisy EU.

V této souvislosti se Jourová nebojí ani tak silného soupeře, jakým je jeden z nejbohatších lidí na světě.

„Neexistuje nic silnějšího než platná legislativa,“ je si svým postojem jistá eurokomisařka s tím, že bude mít k dispozici zákon o digitálních službách.

„Takže poté, co pan Musk převzal Twitter se svojí ‚absolutní svobodou slova‘, jsme se stali také ochránci svobody slova,“ nenechává Jourová nikoho na pochybách, jaká je její úloha.

„Náš vzkaz byl tedy jasný: Máme pravidla, která musíme dodržovat, jinak budou sankce,“ dodala.

Zmíněné právní úpravy, zákony a související předpisy byly podepsány Evropským parlamentem v říjnu 2022 a očekává se, že vstoupí v platnost koncem roku 2023.

Podle tohoto nového nařízení by různé sociální sítě a veřejné platformy mohly obdržet pokutu až do výše 6 procent svých ročních příjmů, pokud regulační orgány EU zjistí, že porušují pravidla.

K tomu, zda budou sankce stačit i na tak obří korporace, jakou třeba Twitter je, uvedla Jourová, že legislativa nikdy nebyla jedinou možností, jak někoho přesvědčit ke spolupráci.

„Pracovala jsem za ty roky s mnoha velkými hráči. A pro mě nebyla legislativa nikdy jedinou možností,“ řekla Euronews Next.

„Měli jsme nějaké ‚džentlmenské dohody‘, jako je třeba Kodex chování proti projevům nenávisti, který byl velmi důležitý v roce 2016, kdy jsme viděli extrémní nárůst nenávisti v on-line prostoru zaměřené na konkrétní lidi nebo skupiny občanů,“ nastínila Jourová a pokračovala:

„Takže já vždycky ráda spojuji slušnou komunikaci a diskusi a zkouším, kam až mohou zajít v rámci jakési společenské odpovědnosti.“

Dodejme, že v listopadu Thierry Breton, komisař EU pro vnitřní trh, požádal generálního ředitele Tesly a SpaceX Elona Muska o ujištění, že Twitter bude na nový zákon připraven.

Jourová k tomu uvedla, že Evropská komise byla trochu překvapena Muskovými kroky a svévolnými rozhodnutími a důvěra k němu byla oslabena.

„Jednoho rána se probudí a některé účty se mu nelíbí, tak je odstraní,“ naznačila eurokomisařka, že se jí nelíbí pravomoce, které má nyní Elon Musk, ani důvody rušení některých účtů na Twitteru.

Dodala ale, že přímo s Muskem nemluvila, ale to, co vidí a slyší, ji k utváření názoru stačí.

K dobrým vztahům určitě nepřispělo ani to, že krátce po Muskově převzetí, Twitter spustil hromadné propouštění ve svých evropských sídlech a rozpustil také svou bruselskou kancelář, což bylo považováno za potenciální urážku vůči regulačním orgánům EU.

„Myslím, že ta důvěra je oslabená. A co se týče Twitteru, měla jsem docela vysokou důvěru,“ řekla k tomu Jourová s tím, že v dřívějším Twitteru spolupracovala s profesionály – s právníky, se sociology – kteří pochopili, že se musí chovat slušně, aby nezpůsobili společnosti opravdu velké škody.

„Vždycky jsem cítila, že tato odpovědnost tu byla. A to samé teď osobně z Elona Muska necítím. Ale uvidíme,“ nechává dveře k jednání Věra Jourová otevřené.

Je ale třeba uvést i to, že pokud by Věra Jourová co se týká určování škodlivého obsahu a dezinformací tápala, může se obrátit na svého bruselského kolegu, europoslance Tomáše Zdechovského.

Ten jako jeden z výstupů své cesty na Ukrajinu popsal na svém facebooku, co bychom si měli od Ukrajinců vzít.

„Od Ukrajiny bychom se mohli učit, jak efektivněji monitorovat dezinformace, které proudí do Evropské unie z Ruska. Ukrajinci pečlivě sledují zdroje těchto informací a jejich šiřitele (i v EU). Dávno vědí, že se válka nevede jen zbraněmi, ale dnes se už přesouvá do on-line prostoru,“ uvedl Zdechovský.

Není jasné, zda tím mínil také to, že zatímco Ukrajinci vědí, že se válka vede i v on-line prostoru, my v České republice o tom nic netušíme.  

„Proto mají dezinformace vysokou prioritu. Mohou totiž nadělat spoustu škod. Stačí se podívat i do České republiky, jak někteří lidé naslouchají ‚odborníkům‘, kterým leckdy posílají své peníze, aby tito guruové mohli dále ‚otevírat oči‘ ostatním občanům,“ zakončil Zdechovský svůj příspěvek odkazem na dezinformační problém v České republice, na který vytvořením speciálního úřadu reagovala i vláda Petra Fialy (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jourová je jako vir Covidu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 20.01.2023 11:43:59
Také uměle vytvořená a taky se vymkla kontrole stvořitelů. A také tak nebezpečná.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…