Divoký sjezd Alternativy pro Německo. Dorazili "antifašisté", bránili delegátům ve vstupu, nakonec zapálili policejní auto

22.04.2017 19:03

Agentura Reuters popisuje, jak to teď vypadá v Kolíně nad Rýnem, kde se sešli delegáti protiuprchlické Alternativy pro Německo (AfD) a rozhádali se takřka do krve. Pořádné horko však panovalo i před sjezdovou budovou, kam zamířily tisíce oponentů AfD, kteří dali najevo, co si o této straně myslí. Došlo to tak daleko, že vzplanulo policejní auto.

Divoký sjezd Alternativy  pro Německo. Dorazili "antifašisté", bránili delegátům ve vstupu, nakonec zapálili policejní auto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní pouzdro s pistolí

Na kolínském sjezdu AfD se sešlo na šest stovek delegátů protiuprchlické Alternativy pro Německo. Šéfka strany Frauke Petryová dostala hned na počátku sjezdu pořádnou politickou facku. Svým kolegům navrhla, aby se AfD pokusila po volbách uzavřít s někým alianci a podílela se na příští německé koaliční vládě, místo toho, aby strana jen kritizovala stávající establishment z opozičních lavic a zůstala prakticky bez šance reálně něco změnit.

Delegáti její návrh však nemilosrdně smetli ze stolu. Petryová oznámila, že AfD nepovede do německých parlamentních voleb.  Průzkumy ukazují, že v nich protiunijní a protiuprchlická strana může získat 8 až 10 procent hlasů. Pro tuto stranu by to byl velmi solidní výsledek, ale ještě na podzim loňského roku se zdálo, že se mezi voliči těší mnohem silnější důvěře. Teď strana slábne.

Celý text v angličtině najdete zde

Pořádně horko bylo i před budovou, kde se konal sjezd strany. Proti AfD přišly demonstrovat tisíce lidí. Podle předběžných informací se mělo v Kolíně nad Rýnem sejít na padesát tisíc odpůrců strany a přibližně tisícovku z nich měli tvořit stoupenci radikální levice. Na místo proto byla povolána policie na koních i v automobilech a snažila se zjednat pořádek. Demonstranti totiž bránili delegátům ve vstupu do jednací budovy.

Postupem času mezi policií a demonstranty narůstalo napětí, došlo i na násilné střety. Jedno policejní auto se ocitlo v plamenech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…