Dlouho očekávaný výstup Miloše Zemana k policejní krizi: Míč na zem, zklidněte hru. A pokud jde o pád vlády...

23.06.2016 16:03

Prezident Miloš Zeman předstoupil dnes před novináře, aby je seznámil se svým stanoviskem k reorganizaci policie. Hlava státu se k otázce sešla jak s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), tak s policejním prezidentem Tomášem Tuhým.

Dlouho očekávaný výstup Miloše Zemana k policejní krizi: Míč na zem, zklidněte hru. A pokud jde o pád vlády...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se vyjádřil k současné policejní krizi vládní koalice

Včera se poté Zeman sešel s oběma muži na jedné schůzce. Babiš s Chovancem mají, ač koaliční partneři, na reorganizaci policie odlišný názor. „Seznámil jsem se s jejich stanovisky nejenom k policejní, ale i k politické krizi a řekl jsem jim stanovisko své. Poté jsem se setkal s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, abych znal i jeho názory. A konečně jsem tuto otázku konzultoval i s dalšími experty, například s Marií Benešovou, která byla svého času nejvyšší státní zástupkyní a ministryní spravedlnosti. Na základě všech těchto konzultací jsem zaujal své vlastní stanovisko, s nímž jsem včera seznámil jak ministra Chovance, tak ministra Babiše na společném setkání,“ uvedl Zeman.

„Především si myslím, řečeno fotbalovou terminologií, je třeba dát míč na zem a zklidnit hru. To konkrétně znamená přenesení dialogu o policejní reorganizaci z politické roviny na rovinu odbornou. Domnívám se, že hlavními partnery tohoto dialogu jsou policejní prezident a nejvyšší státní zástupce. Důvod je dvojí. Zaprvé: Státní zastupitelství navazuje na činnost policie, která předkládá podklady k případnému trestnímu stíhání. Zde je tedy fázový posun. Zadruhé: Státní zástupci sami dozorují činnost policie, čili se v jistém smyslu s policií překrývají. Jde tedy o systémové rozhraní, kde tyto dvě instituce musejí účinně spolupracovat, má-li být jejich práce efektivní,“ podotkl také prezident.

I proto podle svých slov uvítal odložení reorganizace policie o jeden měsíc, tedy do prvního srpna. „To umožní oběma zmíněným partnerům, aby zpracovali nový dokument o reorganizaci policie, a já jsem ten poslední, protože jsem také politik, kdo by se chtěl vměšovat do konkrétní podoby dokumentu,“ řekl.

„Velmi vítám ujištění policejního prezidenta, že všechny připomínky nejvyššího státního zástupce budou do tohoto dokumentu zapracovány, a vítám rovněž ujištění nejvyššího státního zástupce, že všechny připomínky poskytne, což se do určité míry stalo,“ doplnil.

Uvítal i ujištění policejního prezidenta Tuhého, že oněch 400 živých kauz zůstane v rukou dosavadních vyšetřovatelů. „A vítám i námět Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), aby se oním novým materiálem zabývala červencová Bezpečnostní rada státu, podobně jako se zabývala koncepcí policie. Předpokládám, že se této schůze Bezpečnostní rady státu zúčastním, abych přispěl ke zklidnění zbytečně vyhrocené situce,“ podotkl. Zeman také vyzval všechny policisty, aby neopouštěli policejní útvary, protože jejich odchod by přinejmenším znamenal zpomalení práce na řešení živých kauz.

„Celá záležitost má samozřejmě i své politické pozadí. Sdělil jsem oběma ministrům, že nepovažuji za vhodné, aby docházelo k destrukci vlády kteroukoliv stranou, že nepovažuji za reálně možné, aby existovaly předčasné volby, protože na to potřebujete kvalifikovanou většinu Poslanecké sněmovny. Nehledě na to, že kdyby se předčasné volby konaly při každé koaliční krizi, mohly by se konat téměř každý rok. Takže tyto dvě strany či hnutí jsou podle mého názoru odsouzeny spolupracovat ve vládě až do řádných voleb v roce 2017. Já samozřejmě jmenuji premiérem člověka v závislosti na výsledcích voleb i v závislosti toho, zda se mu podaří vytvořit většinu. Vím, že podle Ústavy ČR mám dokonce své dva pokusy a že prezident může premiéra jmenovat bez jakéhokoliv omezení. A budu velmi rád, pokud si to obě strany uvědomí, protože ti, kdo vyvolávají konflikty, ztrácejí důvěru voličů. A já bych velmi rád, kdyby strany tuto důvěru získávaly na základě výsledků jejich ministerstev,“ uzavřel Zeman.

Na následující dotaz novináře České televize, jak vnímá dnešní zasedání bezpečnostně-branného výboru sněmovny, jenž má řešit údajný brutální únik informací ze strany policejního prezidenta Tomáše Tuhého v kauze Vidkun, odvětil následně. „Vycházím z toho, na čem jsou schopny se strany dohodnout. Chtěl bych vás informovat, že včera jsem měl schůzku s předsedou Poslanecké sněmovny, vyslechl jsem jeho názor, že nejvhodnějším fórem pro řešení této problematiky by byla vyšetřovací komise, a to z toho důvodu, že na rozdíl od výboru má vyšetřovací komise větší práva než sněmovní výbor. Nemám nic proti tomu, aby se sněmovní výbor sešel, to záleží na něm, ale domnívám se, že vyšetřovací komise by byla účinnějším, efektivnějším řešením. Jsem rád, že ke stejnému stanovisku se včera přiklonili i ministr vnitra Chovanec a ministr financí Babiš,“ řekl k celé kauze, již vyvolal odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta se šéfem své ostravské expozitury Jiřím Komárkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…