Dnešní rozhodnutí v kauze Rath? Pro veřejnost je to špatná zpráva, varoval v ČT právník

07.06.2017 22:53

Nejvyšší soud konstatoval, že policejní odposlechy v kauze Davida Ratha platí. Co to znamená pro Davida Ratha? A co to znamená pro využívání odposlechů? Ve středečních Událostech, komentářích České televize o tom debatovali bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a právník Jaroslav Ortman.

Dnešní rozhodnutí v kauze Rath? Pro veřejnost je to špatná zpráva, varoval v ČT právník
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Válková hned v úvodu konstatovala, že se Vrchní soud a Nejvyšší soud přely o to, zda je možné použít policejní odposlechy v kauze Davida Ratha. Nejvyšší soud konstatoval, že Vrchní soud postupoval v rozporu se zákonem.

Ortman oponoval, že nechápe, jak je možné, že se Vrchní soud a Nejvyšší soud neshodnou, když jejich soudci absolvovali v podstatě stejné školy. „Já se, pane redaktore, přiznám, že jsem ten verdikt nečekal. Pro veřejnost je to špatná zpráva, ... protože ten případ už se táhne pět let a já jsem přesvědčen, že neskončí ani v roce 2017, protože ten člověk to požene až k Ústavnímu soudu,“ vyjádřil svůj názor advokát.

Nemluvě o tom, jak se teď budou posuzovat odposlechy. Podle Ortmana hrozí, že teď bude k povolení odposlechu v podstatě stačit soudní razítko a málokdo bude zkoumat zdůvodnění. Válková kontrovala, že to tak nemusí být, každá kauza je jiná. I Válková však varuje, že Rathova kauza se potáhne ještě dlouho.

Ačkoli Ortman nečekal verdikt Nejvyššího soudu, zdá se mu, že soudci v kauze Davida Ratha vy\stupují nezávisle a nestranně. Podle Ortmana zkrátka Rathova kauza není zpolitizovaná. Rath má však plné právo tyto argumenty používat v rámci obhajoby.

Nakonec se hosté shodli na tom, že veřejnost už je z případu Davida Ratha znechucená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…