Do ČT přišla exministryně zdravotnictví a pořádně se rozčílila kvůli protikuřáckému zákonu

12.12.2016 19:21

Hostem pondělního Interview ČT24 byla senátorka a bývalá ministryně zdravotnictví Daniela Fillipiová (ODS).

Do ČT přišla exministryně zdravotnictví a pořádně se rozčílila kvůli protikuřáckému zákonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniela Filipiová na konferenci Vize 2020

Protikuřácký zákon je podle ní zásahem do svobody podnikání. Poukázala na to, že řada restauratérů už provozuje nekuřácké podniky. „Nezasahujme lidem do života drobnostmi, které omezují svobodu,“ uvedla.

Poukázala na to, že zakázané ovoce nejvíc chutná, a tak děti budou chtít zkusit začít kouřit. „Myslíte, že bude pro děti výchovné vidět roj lidí před restaurací, jak kouří?“ položila si řečnickou otázku.

Nesmyslné je podle ní také povinné označování cigaretových krabiček odpudivými obrázky, které mají odrazovat od kouření. Že to nemá smysl, prý dokazuje fakt, že od začátku platnosti tohoto nařízení lidé kupování cigaret stejně neomezili.

Obává se, že lidé budou obcházet protikuřácký zákon tím, že vytvoří soukromé kluby, na které tento zákon nedosáhne.

Za úsměvné považuje ustanovení protikuřáckého zákona, podle kterého by měl hostinský fyzicky vyhodit podnapilého hosta. Toto ustanovení by se mělo podle Fillipiové zrušit.

Větší společenské riziko než kouření je podle Fillipiové alkohol. „Těžko se stane, že poté, co muž v hospodě vykouří dvacet cigaret, přijde domů a zmlátí manželku. Ale po deseti pivech se to stát může,“ argumentovala.

Řeč přišla i na nedávno zavedenou elektronickou evidenci tržeb (EET). Jeden z restauratérů prý tvrdil, že jen papír na účtenky k EET jej ročně přijde na dvacet tisíc korun.

Fillipiové prý řekli tři lidé, kteří byli z různých oblastí lidské činnosti, že poté, co se zapsali do EET, jim začaly chodit nabídky na koupi Babišových kuřat.

Ministr zdravotnictví oznámil, že zdravotním sestrám zvýší příplatky za směny z jednoho tisíce na pět tisíc korun. Fillipiová uznala, že sestry mají náročnou práci a že by jim vyšší platy přála. Otázkou je, kde vzít na to peníze. Podle ní by se měla zvýšit spoluúčast pacientů, která je nyní jedna z nejnižších v Evropě. „Když vidím, jak si někdo v lékárně kupuje balíky vitamínů, což jsou vyhozené peníze, protože by lépe udělal, kdyby si koupil jablka a citróny, tak ti lidé peníze mají,“ uvedla s tím, že by osobně byla pro znovuzavedení zdravotnických poplatků. Když ještě platily, přinesly prý do zdravotnictví pět miliard korun.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…