Do Česka v pondělí přijede finský premiér Sipilä

13.12.2018 13:32

Do Česka v pondělí přijede finský premiér Juha Sipilä. S českým protějškem Andrejem Babišem (ANO) budou jednat mimo jiné o finském předsednictví v Radě Evropské unie, které připadá na druhé pololetí příštího roku, nebo o spolupráci v oblasti školství. Babiš a Sipilä se naposledy na bilaterální úrovni setkali v květnu, kdy byl český premiér na návštěvě Finska. Zprávu přinesla ČTK.

Do Česka v pondělí přijede finský premiér Sipilä
Foto: vlada.cz
Popisek: Kramářova vila během otevření pro veřejnost

Babiš se setká s premiérem Sipilä v pondělí ráno před jednáním české vlády. Finského premiéra přijme v Kramářově vile. Vedle priorit finského předsednictví budou probírat i další evropské otázky, například víceletý finanční rámec EU na roky 2021 až 2027, Brexit nebo problematiku migrace.

O migraci spolu jednali Babiš a Sipilä i v květnu. Tehdy se shodli, že je třeba dokončit reformu evropského azylového systému. Oba také byli shodného názoru, že je třeba řešit příčiny migrace v zemích, odkud migranti přicházejí.

Babiš bude chtít navázat i na květnovou debatu o školství, kterou s finským premiérem vedl. Předseda české vlády při cestě do severské země navštívil mimo jiné základní školu a univerzitu. Mluvil tehdy o tom, že by se finské školství mohlo stát vzorem pro reformu českého vzdělávacího systému.

Posledním finským premiérem, který zavítal na návštěvu do České republiky, byl v roce 2008 Matti Vanhanen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…