Do Prahy přijede americká ministryně Clintonová, s Nečasem má řešit hlavně Temelín

30.11.2012 17:38

Americkou ministryni Hillary Clintonovou přijmou při její pondělní návštěvě v Česku premiér Petr Nečas (ODS) a šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09), potvrdily dnes ČTK české úřady. Šéfka americké diplomacie se pravděpodobně setká také se zástupci opoziční ČSSD, uvedly diplomatické zdroje. Mluvčí ČSSD to ČTK zatím nepotvrdil. Sociální demokraté jsou pravděpodobným vítězem příštích sněmovních voleb; američtí demokraté k nim rovněž mají stranicky blíže.

Do Prahy přijede americká ministryně Clintonová, s Nečasem má řešit hlavně Temelín
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

S Clintonovou by čeští představitelé měli diskutovat o české energetické politice, uvedlo americké velvyslanectví v Praze. Během půldenní návštěvy by měla Clintonová jednat o nabídce firmy Westinghouse na rozšíření jaderné elektrárny Temelín, což je v současnosti jedno z nejaktuálnějších témat česko-amerických vztahů.

Americké velvyslanectví v Praze na svém webu uvedlo, že s českými politiky bude ministryně řešit "posílení energetické nezávislosti". Česká vláda uvádí, že se snaží rozdělit dodávky strategických surovin a snížit energetickou závislost na Rusku. Podpora americké vlády nabídce Westinghousu by příští týden mohla pokračovat při předpokládané návštěvě vysokého úředníka pro oblast Evropy a Asie ministerstva obchodu Matthewa Murraye.

Polostátní energetická společnost ČEZ dnes požádala Státní úřad pro jadernou bezpečnost o povolení pro stavbu dvou nových jaderných bloků v Temelíně. Na dostavbu ČEZ vypsal soutěž. Firma nemůže s případným vítězem tendru podepsat smlouvu, dokud antimonopolní úřad nerozhodne o odvolání francouzské Arevy kvůli jejímu vyřazení ze soutěže. V posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200 ale ČEZ může pokračovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…