Do diskuse o imunitě trafikantů z ODS může vnést světlo případ Bárty se Škárkou

21.07.2013 20:29

Česká právnická obec zvažuje možnosti, jak získat vyjádření Ústavního soudu k šíři poslanecké imunity. Právě imunita totiž zachránila před stíháním trojici bývalých poslanců ODS podezřelých z korupce. Nejvyšší soud rozhodl, že díky ní musejí být vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Senátorka Eliška Wagnerová vidí cestu skrze stížnost ministryně spravedlnosti.

Do diskuse o imunitě trafikantů z ODS může vnést světlo případ Bárty se Škárkou
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová

Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová navrhuje, aby ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD) podala stížnost, ve které by napadla rozhodování české justice v dalším případu údajné korupce, která souvisí s poslanci za Věci veřejné Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. Informuje o tom zpravodajský server České televize.

Exposlanci za ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř, podezřelí původně z přijetí úplatku ve formě lukrativních postů ve státních podnicích výměnou za složení mandátu, byli na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) propuštěni z vazby a vyňati z pravomoci policie a žalobců. Podle výkladu NS kryje jejich dohody poslanecká imunita.

Šottova stížnost

Na tento krok reagovala jak opozice ve sněmovně, tak i část české právnické obce. Zkritizoval jej například soudce obvodního soudu pro Prahu 5 Jan Šott. "Takové vnímání imunity může ohrožovat důvěryhodnost zákonodárného sboru," řekl v rozhovoru pro Otázky Václava Moravce (OVM). Šott má s korupční problematikou zkušenost ze soudní síně. Právě on za úplatkářství odsoudil poslance Škárku a Bártu. Také v tomto případě následně NS rozhodl, že jednání politiků je kryto imunitou, a soudce musel oba poslance osvobodit.

Šott se obrátil se stížností na ministerstvo spravedlnosti, jehož nová šéfka Marie Benešová v ČT potvrdila, že se jí bude zabývat. To vítá někdejší ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Podle ní právě případ Škárky a Bárty může vnést světlo do současné diskusi o poslanecké imunitě. "Paní ministryně má cestu otevřenou s tím, že by spolu se stížností zároveň navrhla, aby Nejvyšší soud předložil tu věc k posouzení k Ústavnímu soudu," uvedla Wagnerová v OVM.

Zdůraznila přitom, že formulace trestního řádu je v tomto případě příliš vágní. Jeho úpravu vidí Wagnerová jako druhou z možností, jak docílit vyjádření ÚS k otázce imunity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…