Do jeslí přijímáme děti od 18 měsíců, říká místostarosta Lachnit

31.03.2014 13:05

ROZHOVOR Jesle jako forma rané péče o malé děti byly dlouhou dobu terčem kritiky rodičů i některých pediatrů vzhledem k neoddiskutovatelnému faktu, že dítěti je nejlépe doma s matkou, otcem nebo babičkou, zkrátka dítě má být doma. Mnoho takovýchto zařízení bylo zrušeno nebo provozovatelé omezili jejich kapacitu, protože donedávna poměrně vysoký rodičovský příspěvek umožňoval mnoha rodičům zůstat se svými dětmi doma do tří let. Přesto v posledních letech potřeba rodičů vrátit se ke své práci dříve než po třech letech roste, ať už z kariérních či ekonomických důvodů.

Do jeslí přijímáme děti od 18 měsíců, říká místostarosta Lachnit
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Rodiče z Prahy 5 mají možnost přihlásit své děti do jeslí, jejichž zřizovatelem je MČ Praha 5, konkrétně chod jesliček zabezpečuje CSOP Praha 5. Se zástupcem starosty MČ Praha 5 pro sociální oblast JUDr. Petrem Lachnitem jsme hovořili o provozu jeslí Na Hřebenkách, které fungují již od roku 1976.

Zdá se, že poptávka po umístění dětí do jeslí značně převyšuje kapacitu jeslí, uvažuje zřizovatel, tedy MČ Praha 5 o zvýšení kapacity jeslí?

O umístění dětí v jeslích je tradičně velký zájem. Poptávka po umístění dětí převyšuje kapacitu jeslí (25 míst na jednom oddělení), dosud jsme přednostně umístili děti na pravidelnou docházku, a děti na umístění na tzv. variantu na 46 hodin/měsíc jsme přijímali pouze na doplnění kapacity. Varianta na 46 hodin/měsíc vznikla při změnách v čerpání mateřské dovolené - kdy lze navštěvovat zařízení cca 12 dní při dopolední docházce na cca 3-4 hodiny, při větším počtu hodin denní docházky klesá počet dnů, kdy dítě může jesle navštěvovat. Budeme nadále upřednostňovat pravidelnou docházku pracujících rodičů.

Pane místostarosto, jak staré děti mohou začít navštěvovat vaše jesle, v některých jeslích je prý možné umístit děti již od věku 6 měsíců?

Přijímáme děti ve věku od osmnácti měsíců do 3 let věku dítěte. Děti mladší 1 roku přijímají některá soukromá zařízení, dříve byly v Praze přijímány na Praze 1, nyní i tam přijímají děti od 1 roku věku.

Jeselská péče již nespadá do gesce Ministerstva zdravotnictví, jak je to tedy s kvalifikací personálu v jeslích?

Jesle v Praze 5 byly kdysi zařazeny pod OÚNZ Praha 5, později Zdravotnické zařízení Smíchov, po delimitaci v roce 1991 byly převážně všechny jesle převedeny pod obvodní úřady, později městskou část Praha 5. V jeslích je stále zaměstnán zdravotnický personál -  zdravotní  sestry, ošetřovatelky, sanitářky, kuchařka a domovník. V jeslích pracují zkušení pracovníci, kteří k této práci mají nejen příslušnou kvalifikaci, ale k této práci musí mít vztah, trpělivost a laskavý přístup k dětem, bohužel tato práce bývá někdy opomíjená a nedoceněná, přestože je velmi psychicky a fyzicky náročná. Děti mají v jeslích den naplněn různými činnostmi, zaměřenými na jejich všestranný rozvoj, základem pro děti v tomto věku je volná hra, kterou sestry nenásilně převedou na výtvarnou výchovu, hudební a pohybovou, rozumovou a hlavně na práci s knížkou, kde dbáme na řečový rozvoj, hravou formou vedeme děti k mluvení. Při všech činnostech sestry vedou děti k vytváření hygienických a stravovacích návyků, rozvíjí se jemná a hrubá motorika, neméně důležitý pro děti je také denní pobyt na zahradě.

Jesle jsou vlastně první institucí mimo rodinu, kde se dítě odpoutává od své rodiny, setkává se s kolektivem dětí a ostatních, musí k nim získat důvěru. K tomu nám pomáhá adaptace na nové prostředí, kdy dítě dochází zpočátku do jeslí společně s rodičem na kratší dobu a „zvyká si“ na odloučení od rodiče. Tzv. adaptace dítěte je různě dlouhá, vycházíme z individuálních potřeb dítěte a rodiny. Podstatné pro nás je spokojené a klidné dítě, tím je i spokojená rodina a naše práce má smysl.

Měsíční platba za péči v jeslích je daleko vyšší než v mateřských školkách. Čím je to dáno?

Měsíční platba za péči v jeslích je skutečně podstatně vyšší než v mateřské škole. Samotný provoz jeslí je hrazen z rozpočtu zřizovatele, tedy MČ Praha 5. Vzhledem k tomu, že na tuto službu stát neposkytuje dotace (tak jako na provoz mateřských škol) a vzhledem ke skutečnosti, že péče v jeslích je zařazena do kategorie služeb sociálního charakteru, přispívají na tuto službu rodiče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…