Do nového mýtného systému je zatím přihlášeno 82 000 vozidel, čeká se 450 000

21.10.2019 20:44

Do nového mýtného systému, jenž má být spuštěn od letošního prosince, bylo dosud přihlášeno 82 000 vozidel, celkem se očekává 450 000 vozů. Většinu z registrovaných tvoří velcí dopravci, z menších firem, které ovšem v současném systému tvoří v souhrnu až 85procentní většinu, se zaregistrovalo pouze pět procent. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Podle něj může při takto pomalých registracích nastat v prosinci dopravní kolaps.

Do nového mýtného systému je zatím přihlášeno 82 000 vozidel, čeká se 450 000
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Většinu ze zaregistrovaných vozidel tvoří auta velkých dopravců. Z jejich očekávaného počtu je evidována přibližně polovina. Problém je u malých firem, které mají méně než deset vozů. „Pokud si malí dopravci nezačnou ve velkém vyzvedávat nové palubní jednotky, na přelomu listopadu a prosince stráví zbytečné hodiny času ve frontách,“ uvedl generální ředitel budoucího správce systému firmy CzechToll Matej Okáli. Současně ujistil, že nové mýto bude přes právní spory spuštěno od prosince.

CzechToll očekává registraci celkem 173 000 dopravců, z toho okolo 150 000 malých dopravních firem. Dosud tak ovšem učinilo pět procent malých dopravců, kteří zaregistrovali okolo 10 000 vozidel. Problémy s pomalou registrací malých dopravců se týkají českých i zahraničních firem.

Společnost má obavy zejména z nedostatečného zájmu o registrace u polských dopravců. Ti mají v současnosti zhruba 117 000 palubních jednotek, do nového mýta jich je ovšem zaregistrováno kolem 15 000. CzechToll proto v minulém týdnu posílil svou informační kampaň v Polsku. Problémy jsou i u dopravců z Rumunska, Bulharska a dalších zemí východní Evropy. Kremlík proto tento týden pošle dopis ministrům dopravy z těchto zemí, ve kterém je požádá o spolupráci.

Nejlépe zatím registrační povinnosti plní čeští dopravci, kteří přihlásili 41 000 aut a také firmy ze Slovenska, jež mají zaregistrováno kolem 8 000 vozidel. Čeští dopravci by podle očekávání CzechTollu měli zaregistrovat celkem 128 000 vozů. Kvůli očekávanému náporu dopravců na přelomu listopadu a prosince CzechToll posílil spolu s provozovateli obchodních míst personální kapacity.

Registrace do nového systému začala 22. září. Dopravci se mohou přihlašovat několika způsoby, například prostřednictvím palivových karet, přes obchodní distribuční místa, dále na pobočkách Hospodářské komory nebo přes internet. Dopravci po zaevidování údajů o vozidle a firmě musejí složit kauci za palubní jednotku. Ta je o necelých 1 000 korun dražší než u starého systému, za jednu dopravci nyní zaplatí 2 468 korun, při jejím vrácení provozovateli ovšem dostanou peníze zpět. Vratná je i kauce za jednotky současného systému. Dopravci si při registraci mohou také vybrat, zda budou mýto platit předem ve formě určitého kreditu, což si většinou volí malí dopravci, nebo až následně. Při výběru následné platby ovšem musejí prokázat bankovní garance.

Přípravu nového mýtného systému provázejí právní spory. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v září zatím nepravomocně zakázal plnění mýtné smlouvy, a to s ročním odkladem. Stát proti tomu podal rozklad. Kremlík i Okáli dnes v této souvislosti zopakovali, že přípravy nového mýta pokračují a systém bude spuštěn včas.

Konsorcium CzechToll/SkyToll vystřídá na pozici správce mýta firmu Kapsch. Konsorcium loni uspělo v tendru s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…