Do superúřadu se budou moci dostat jen superúředníci, ujišťoval v ČT Dienstbier

17.04.2014 20:02

Ministr pro lidská práva a šéf Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD) v televizi reagoval na kritiku ODS k návrhu služebního zákona. Podle předsedy strany Petra Fialy návrh jen zvýší byrokracii. Dienstbier proto upozornil na nízký počet úředníků a taky na to, že náklady na superúřad nebudou ani zlomkem toho, jak vysoké škody byly způsobeny neodborností úřadů dosud.

Do superúřadu se budou moci dostat jen superúředníci, ujišťoval v ČT Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Koaliční návrh zatím počítá se státními tajemníky, kteří by měli mít sedmileté funkční období. Navíc by mělo vzniknout generální ředitelství státní služby. Jeho šéf by mohl navrhovat polovinu členů do výběrové komise, která by státní tajemníky pro jednotlivé úřady vybírala. Řadu let odkládaný služební zákon je jedním z nejstarších ústavních dluhů České republiky. Jsme jedinou zemí EU, která zákon o státní službě nemá.

Dienstbierovi jde hlavně o stabilizaci úřednického aparátu. A do takového superúřadu by se měli dostat jenom superúředníci. Požadavky na ně budou vysoké; minimálně se ministr zmínil o vysokoškolském vzdělání s mnohaletou praxí. „Uvažujeme i o právnickém vzdělání,“ dodal v ČT. Nejasná je ale stále nezávislost na vládě. Tu ministr vidí v pouze jednom funkčním období.

ODS návrh služebního zákona kritizuje. Podle předsedy strany Petra Fialy to podle dosud zveřejněných informací vypadá, že návrh zvýší byrokracii a zabrání tomu, aby ve státní správě pracovali zkušení a schopní odborníci.

Dienstbier v ČT reagoval, že celé ředitelství by mělo mít jen 30 úředníků. Navíc upozornil na to, že náklady na zavedení státní služby nebudou ani zlomkem toho, jaké škody byly způsobeny tím, jak neodborné prostředí máme dosud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…