Do ulic! Jako Žluté vesty, velí Ivan David. Důvody? Celá řada

19.07.2021 10:37 | Ze sítí

Europoslanec SPD Ivan David udeřil do stolu. Je přesvědčen, že se protestní hnutí Žluté vesty známé z Francie musí rozšířit i do dalších zemí EU, aby se politikům v Bruselu zatrhly jejich ekologické plány. Plány, které zaplatí i ti nejchudší. Proto by lidé měli vyjít do ulic a říct hlasitě: Už dost.

Do ulic! Jako Žluté vesty, velí Ivan David. Důvody? Celá řada
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Představitelé žlutých vest totiž jen nevinně rozvinuli transparent

Novinář David Klimeš před pár dny v textu pro Aktuálně.cz varoval, že Evropská komise bude muset své ekologické plány přetavit do podoby, pro kterou dokáže nadchnout většinu lidí. Pokud to nedokáže, může to skončit jako ve Francii, kde se prezident Emmanuel Macron snažil lidi dotlačit k ekologičtějšímu chování zdražením klasických pohonných hmot. Dosáhl však jen toho, že ulice francouzských měst opanovalo na řadu týdnů hnutí Žlutých vest, jehož prostřednictvím dali lidé Macronovi najevo, že si má své nápady vetknout za klobouk. Slušně řečeno.

A přesně k tomu teď vyzývá europoslanec za SPD Ivan David. Podle něj je třeba hnutí Žlutých vest rozšířit i do ostatních členských států EU a dát všem politikům vědět, co si lidé myslí o ekologických plánech EU.

„Balíček nových daní, které by spotřebitelé v zemích EU měli platit rovnou do Bruselu, je velmi podobný tzv. ekologické daňové reformě, kterou se v letech 2018 a 2019 ve Francii pokoušel prosadit úřadující prezident Macron. Na odpor se mu postavilo hnutí Žlutých vest, které po celé Francii při demonstracích podpořily miliony občanů. Na Žluté vesty, s nimiž demonstrovaly v mnoha městech statisícové davy, vláda nasadila nejen policii, ale i armádu. Při brutálních střetech mezi demonstranty a policií s vojáky bylo zraněno víc než 1.700 protestujících (z toho 16 s doživotními následky) a zhruba tisíc policistů. Macronova vláda nakonec musela ekologickou daňovou reformu, která by dramaticky zvýšila životní náklady, zrušit. Přiměla ji k tomu generální stávka vyhlášená odboráři po smrti dělníka, který byl cestou z práce zasažen do hlavy gumovým projektilem vystřeleným policistou zasahujícím proti demonstrantům,“ napsal David na sociální síti Facebook.

Evropská komise navrhuje, aby si připlatili všichni ti, kteří topí uhlím či využívají vozy, které dnes nejsou považovány za příliš ekologické. Tyto poplatky mají lidi motivovat k ekologičtějšímu chování a než se začnou chovat ekologičtěji, tyto poplatky mají cestovat přímo do pokladny EU. Daň bude známa pod zkratkou ETS.

„Když jsem před rokem varoval, že Komise připravuje zdanění domácností formou povinného placení ETS, označovali mě Piráti a různé neziskovky zabývající se cenzurou pod rouškou „ověřování faktů“ za dezinformátora. Jsem zvědav s jakými argumenty přijdou nyní. Text balíčku daňových opatření o vytahání peněz z rodinných rozpočtů do rozpočtu EU totiž zveřejnil probruselský web Euroactiv, který získal plné znění nových daní navrhovaných Komisí. Zveřejnil i pasáže, kde Komise přiznává, že nové daně nejtvrději dopadnou na chudší domácnosti, u nichž výdaje za bydlení, energie a dopravu tvoří větší procento rodinných rozpočtů než u majetných,“ napsal Ivan David na Facebooku.

Většina peněz z této daně půjde na splacení dluhu EU, který vyrobila, aby mohla zrealizovat své zelené plány. Ty zahrnují konec prodeje aut s klasickými spalovacími motory po roce 2035. Tento krok postihne český průmysl, který se o automobilky opírá.

Proto je podle Davida třeba hnutí Žlutých vest rozšířit do dalších zemí.

„Ve Francii Žluté vesty dokázaly v národním měřítku zatavit ožebračování chudých a střední třídy. Nyní nastal čas rozšířit hnutí Žlutých vest do ostatních členských stát EU. Včetně ČR,“ uzavřel europoslanec. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …