Dobeš nestihne připravit projekty EU, peníze přesune školám

22.03.2012 20:31

Ministr školství Josef Dobeš (VV) nestihne do března připravit všechny naplánované programy z Evropské unie za 6,2 miliardy korun. Chce proto přesunout 2,5 miliardy korun přímo školám na zlepšení přírodovědných a technických oborů a na modernizaci vysokých škol. Odstupující ministr to řekl novinářům po dnešním jednání s eurokomisařem pro zaměstnanost a sociální věci László Andorem.

Dobeš nestihne připravit projekty EU, peníze přesune školám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Andor novinářům později po setkání s premiérem Petrem Nečasem (ODS) řekl, že komise stále vidí nedostatky v operačním programu Vzdělávání a konkurenceschopnost, o němž s Dobešem už před měsícem jednal v Bruselu. Od té doby podle něj sice nastal pokrok, zatím ale tento proces ještě zdaleka není ukončen.

Česko může získat 45 miliard

"Samozřejmě, že se budeme snažit vyhnout extrémním řešením. Pokud to bude potřeba, budeme schopni realokovat zdroje do jiných oblastí, ale budeme se snažit najít způsob, jak investovat do dalšího rozvoje lidských zdrojů v České republice, vzdělávání, celoživotního vzdělávání a dalšího rozvoje dovedností pracovní síly," řekl eurokomisař.

Kvůli chybám v čerpání peněz z evropských fondů bylo ministerstvu školství pozastaveno vyplácení 1,2 miliardy korun z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Dobeš slíbil do konce března zjednat nápravu, ve středu ale kvůli vládním škrtům ohlásil rezignaci. Do roku 2013 může Česko získat z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost na nejrůznější výukové projekty celkem 1,83 miliardy eur (zhruba 45 miliard korun).

"V tuto chvíli ministerstvo navrhuje zhruba 2,5 miliardy volných finančních prostředků, které bychom dokázali využít mimo individuální projekty národní na podporu škol," sdělil Dobeš. Peníze by podle Dobešova plánu měly být realokovány do konce prázdnin. O tom ale bude ještě vyjednávat ministrův nástupce ve funkci.

Ministerstvo školství spravuje také operační program Výzkum a vývoj pro inovace zaměřený na vědecké projekty, v němž je možné čerpat dalších 2,07 miliardy eur (přes 51 miliard korun). Dobeš dnes o tomto programu jednal s eurokomisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem. "Téměř vše máme podepsáno," prohlásil po schůzce Dobeš. Většina projektů na vědu je podle něho schválena a čeká se jen na proplácení dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…