Dobrá volba. Expert na lidové hlasování ocenil výběr systému na přepočet hlasů

04.04.2021 17:33

Poslanecká sněmovna hledá shodu na nové podobě volebního zákona. Zdá se, že by se mohla shodnout na metodě Imperiali, která napomáhá spravedlivějšímu přerozdělování mandátů v roztříštěném politickém systému. Politolog Tomáš Lebeda má za to, že je to pro Česko dobrá volba, protože náš stranický politický systém je v současné době značně roztříštěn.

Dobrá volba. Expert na lidové hlasování ocenil výběr systému na přepočet hlasů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Nejen o nízké účasti v eurovolbách debatovali se studenty v Olomouci poslanec Martin Novotný (ODS), politolog Tomáš Lebeda a sociolog Daniel Prokop

V únoru tohoto roku Ústavní soud ČR zrušil část volebního zákona, zrušil především přepočet hlasů voličů na poslanecké mandáty a ulevil koalicím. Politolog Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Tomáš Lebeda doufá, že nový volební systém bude více odrážet nálady voličů a roztříštěnost politického spektra. Vyjádřil se v tomto smyslu v rozhovoru pro server E15.cz.

„Tato kvóta je vhodná právě pro vysokou míru fragmentace, kterou v posledních letech pozorujeme i u nás. V okamžiku, kdyby poklesla, už tato metoda tolik vhodná nebude. Ale dalo by se s ní žít,“ uvedl Lebeda.

Sněmovna konkrétně projednává metodu přepočtu Imperiali + 2, což by mohlo napomoct spravedlivějšímu přerozdělení mandátů, aby se jich v prvním kole, v tzv. prvním skrutiniu, přerozdělilo co nejvíc a na tzv. druhé skrutinium zůstalo mandátů co nejmíň.

V praxi to znamená, že v malých krajích, kde se rozděluje jen málo mandátů, nepřipadnou všechny jen vítězi voleb a případně druhé nejsilnější straně, ale na své si přijdou i strany menší. To platí především v kraji Karlovarském a Libereckém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…