Dobré zprávy pro Rusko. Podívejte se

22.12.2014 10:36

Zatímco před rokem stál dolar 32 rublů, minulé úterý se kurz dotkl až 80 rublů za dolar a nyní osciluje okolo 60 rublů za dolar. Server Reflex.cz upozornil na to, že levný rubl přitom zatraktivnil Rusko pro investory a akcie stouply.

Dobré zprávy pro Rusko. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary

Za pád rublu může údajně hlavně ropa. Pokles její ceny, která je hlavním zdrojem příjmů, se výrazně projevil na poklesu dolarových příjmů. Reflex.cz podotýká, že vývoz ropy představuje pro zemi třetinu celkového exportu.

Server píše, že sankce proti Rusku kurz tamní měny neovlivnily. „Za pád rublu tak mohou spíš arabští šejkové a američtí těžaři, kteří prodávají ropu na světové trhy ve větším množství, než kdy dříve, a cena ropy tak spadla za poslední půlrok ze 115 dolarů na 60 dolarů za barel. Pád rublu by tak nastal, i kdyby žádné sankce neexistovaly,“ uvádí Reflex.cz.

Celý článek ZDE:

Pád rublu ale prý přispěl k růstu ruských akcií. Akcie na moskevské burze posílily na konci týdne z 670 na 770 bodů za jediný den. Levný rubl se pro zahraniční investory stává atraktivním, a roste tak i zájem o akcie. Když padá měna, je její nákup dobrou investicí. Investoři, kteří nakoupí levný rubl, se pak poohlížejí po něčem, co mohou rychle koupit, a svoji pozornost pak směřují na nákup akcií.

Rusko před několika dny prudce zvýšilo úrokové sazby z 10,5 na 17 %. Tyto změny se do pozitivného vývoje rublu promítly pouze na několik minut a poté se vše vrátilo do „starých kolejí“. Následně se ropa po delší době dostala nad 60 dolarů za barel, a to až na 63 dolarů. Nyní se zdá, že pozitivní trend vývoje rublu i ceny ropy mají setrvávající charakter.

Podle údajů agentury Bloomberg se cena ropy stále drží nad šedesáti dolary a dosahuje nyní něco přes 62 dolarů. Rubl dle jiného grafu publikovaného agenturou Bloomberg posílil o téměř pět procent, což v reálných číslech znamená nárůst o 3 rubly za dolar.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…