Dobrý výkon, chválí čeští politici vystoupení Jourové při „grilování“

07.10.2019 19:53

Česká kandidátka na post místopředsedkyně nové Evropské komise Věra Jourová zatím při slyšení před výbory europarlamentu podává přesvědčivý výkon a podařilo se jí uspokojivě odpovědět na všechny otázky, míní v dosavadních reakcích na Twitteru čeští europoslanci. Chvála zazněla například od Dity Charanzové nebo Alexandra Vondry, někteří zákonodárci ale vyjádřili i konkrétní výhrady. Například Mikuláš Peksa, který v EP zastupuje Piráty, Jourovou pokáral za její odpověď týkající se zodpovědnosti internetových platforem za zveřejněný obsah.

Dobrý výkon, chválí čeští politici vystoupení Jourové při „grilování“
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

„Věra Jourová je dobře připravená, odpověď má na každou otázku, ať jde o transparentnost, ochranu demokracie, svobodu médií i boj s dezinformacemi. Zúročuje své dosavadní zkušenosti z EK. Věřím, že projde,“ napsala Charanzová, která v EP reprezentuje vládní hnutí ANO.

„Projde hladce, předvedla celkem kvalitní výkon. Česko už bylo vytrestáno tím, že dostalo pro nás nevýhodné a nedůležité portfolio. Při slyšení řekla, že svoboda médií a tisku je nade vše. Tak si to zapamatujte,“ poznamenal Vondra z lidovecké frakce EPP.

Lidovec Tomáš Zdechovský na sociální síti napsal, že výkon Jourové předčil jeho očekávání, protože nabídla řadu konkrétních řešení. „Škoda že nemá silnější portfolio,“ dodal europoslanec, který rovněž upozornil na to, že Jourová poprvé zaváhala při reakcích na otázky, jak bude Komise chránit právní stát v Polsku a Maďarsku.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Europoslankyně Michaela Šojdrová na Twitteru upozornila na Jourové výrok, že svobodné volby a nezávislost justice jsou kritériem demokracie. „Tak jen doufám, že v ČR demokracie přežije vládu AB,“ poznamenala k tomu lidovecká zástupkyně v EP.

Český poslanec Peksa vytkl Jourové její postoj ohledně zodpovědnosti za obsah na internetu; podle něj tím eurokomisařka směřuje k cenzuře. „Komisařka nechce trestat konečné příjemce dotací a tvrdí, že čeští státní zástupci jednají nezávisle. To je bohužel implicitní přiznání, že nechá Andreje Babiše uniknout bez trestu za Čapí hnízdo,“ napsal dále Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …