Docent Ševčík varuje: „To budete platit vy. Ne Fiala.“ EU? I Jakeš byl lepší

25.07.2022 14:31 | On-line

Docent Ševčík má za to, že Česko čekají těžké časy. Důvodů vidí několik, politiku místního establishmentu, hloupé příkazy z EU i válku na Ukrajině, jak prozradil v rozhovoru s profesorem Turánkem. Ohledně konfliktu považuje za trestuhodné, že se nejedná o míru a bere jej jako zástupný konflikt USA a Ruska. „To jen aby všichni věděli. To je z našich peněz. To neplatí Fiala, to neplatí Stanjura, to neplatí ta paní, co si hraje na ministryni obrany. To budeme platit my všichni,“ upozorňoval pak na nákupy vrtulníků a stíhaček z USA.

Docent Ševčík varuje: „To budete platit vy. Ne Fiala.“ EU? I Jakeš byl lepší
Foto: Screen Prima CNN News
Popisek: Ekonom Miroslav Ševčík ve vysílání Prima CNN News

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí
Ševčík si myslí, že Česko čeká těžké období kvůli socialistickým politikám EU, kterým bohužel napomáhá místní politický establishment. Problémem však nemusí být jen inflace, ale i nedostatek, ta už se prý projevuje u betonu, cementu a dřeva. Čekací lhůty u některých objednávek jsou třeba i v řádu měsíců. Dodal, že se nejedná jen o české problémy, protože jsou způsobeny lockdowny v Číně.

Inflace v Česku je podle něho způsobena jednak špatnou měnovou politikou, ale také tvorbou rozpočtových schodků ze strany vlády, což je smrtící kombinace. A k tomu se přidávají další faktory jako náklady proticovidových opatření a války na Ukrajině. Podotkl, že se jedná o nejhorší inflaci v historii ČR, inflaci v devadesátých letech, kdy se systém přeorientovával na tržní hospodářství, nepočítá.

K devadesátým letům ještě řekl, že tehdy byli politici mnohem zodpovědnější než nyní. Nicméně i tehdy prý ČNB chybovala, například když v roce 1996 zvedla úrokové sazby a zvýšila minimální rezervy. Což se projevilo později.

Zhodnotil, že po vstupu do EU se začal opět „budovat socialismus“ a celá EU je prý teď v horším stavu než na začátku 90. let. Jako příklad dal nutnost přizpůsobit legislativu nesmyslným eurounijním předpisům, přijetí Green Dealu nebo nezodpovědnou energetickou politiku. Zklamala ho dle jeho slov Věra Jourová, o které soudí, že musí naslouchat nějakým lobbistům, jinak by nemohla prosazovat legislativu, která je proti zájmům obyčejných obyvatel.

Komentoval také politiku Evropské centrální banky: „Když někdo tiskne peníze, nechává dlouhodobě úrokové sazby na nule z toho důvodu, aby některé státy byly schopny platit dluhy, které vytváří svou nezodpovědnou hospodářskou a rozpočtovou politikou, tak se to samozřejmě projeví.“

O Ukrajině řekl, že to není ani jeho válka a není to ani naše válka, i když to obyvatelům politici vnucují. „Velmi mi to vadí, že na to doplácí nevinní lidé a že ten politický establishment, který je řízen bůhví odkud a bůhví kým, asi bych ukázal na Spojené státy, tak že se takhle nezodpovědně chová k českému obyvatelstvu,“ pravil.

Zkritizoval i nákup „předražených“ amerických vrtulníků a stíhaček. „To jen aby všichni věděli. To je z našich peněz. To neplatí Fiala, to neplatí Stanjura, to neplatí ta paní, co si hraje na ministryni obrany. To budeme platit my všichni,“ upozorňoval.

Za absurdní považuje to, že domácnosti v EU jsou sankcemi zasaženy víc než Rusko. „To je taková hloupost, nebetyčná hloupost,“ řekl s tím, že Jakešův projev na Červeném hrádku je oproti těmto rozhodnutím Evropské komise ještě geniální.

Naprosté většině obyvatel se dle docenta sníží životní úroveň a budou muset šetřit v oblasti energií, dopravy i na jídle. Některé položky spotřebního koše pak už stouply třeba o 30 %. Obchodování přes Lipskou burzu prohlásil Ševčík za zločin, podle něho by se do Německa a Rakouska měly dodávat jen energetické přebytky.

K Ukrajině ještě připomenul, že Ukrajina je obecně považována za jednu z nejvíce zkorumpovaných zemí na světě. A že ti, kdo se na to už nemohli dívat, se většinou už odstěhovali. Naopak vojenská a finanční podpora jde těm, kdo tento stav způsobili. Souhlasí s pohledem amerického ekonoma Jeffreyho Sachse, že se jedná o zástupný konflikt USA a Ruska, který bude probíhat „do posledního Ukrajince“. Že se nevedou jednání o míru považuje za trestuhodné. Sankcemi podle něho byl Putin jenom posílen, jak vůči zbytku světa, tak i vnitřně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…