Docent Svoboda s černým kašlem ve sněmovně: Infekce byla zlikvidovaná, těžko lidem vysvětlovat medicínské věci

14.03.2024 22:44

Pražský primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) v rozhovoru pro iROZHLAS.cz objasnil, proč šel ve středu do Sněmovny, přestože si byl vědom toho, že má černý kašel. Podle svých slov dobral antibiotika a infekční už v té době nebyl. O tom, že má černý kašel, neváhal všechny přítomné informovat až na konci jednání výboru, když se nechal unést emocemi, čímž své kolegy vylekal.

Docent Svoboda s černým kašlem ve sněmovně: Infekce byla zlikvidovaná, těžko lidem vysvětlovat medicínské věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda (SPOLU)

Svou účast na zdravotnickém výboru Svoboda hájil tím, že již měl dobraná antibiotika. „A jak praví teorie, po pěti dnech antibiotik je infekce zlikvidovaná. Čili jsem byl vyléčen. Dobral jsem je v neděli. Takže z tohoto pohledu jsem byl vyléčený,“ uvedl pro iROZHLAS.cz, že na zasedání nikoho neohrožoval.

Připustil, co mu někteří kolegové ve středu vyčetli, že byla chyba, že si nevzal respirátor. „Myslím, že to byla oprávněná výtka. Protože respirátor znamená pro lidi takový klid. A těžko vysvětlovat medicínské věci, co je a co není smysluplné,“ dodal primátor.

Během rozhovoru měl Svobodovi také někdo v souvislosti s nákazou černým kašlem radit přesná data.

Že se Svoboda nakazil černým kašlem, se ale neostýchal v zápalu rozhořčení sdělit na konci několikahodinového jednání zdravotnického výboru všem přítomným, které tím značně znepokojil. „Přišel jsem proto, že mi říkali, že je potřeba, abychom tady byli. Jsem těsně po odléčení pertuse (černý kašel). Přišel jsem, protože už mám šest dní antibiotika, takže už nejsem infekční, jak mě učili ve škole, doufám, že dobře. Ale dobře mi není,“ řekl značně rozčílený Svoboda.

„Nějak tak, Slávku, všichni v místnosti doufají, že tě to naučili dobře a vybrali správné antibiotikum. Po těch třech čtyřech hodinách, co tu sedíme, aspoň my, co sedíme blíž,“ zareagoval místopředseda výboru, poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…