Dohady o budoucím premiérovi. Skřípění zubů Zemana u Zaorálka i Kalouska

12.08.2017 18:22

Pokud chce prezident Miloš Zeman jmenovat premiérem Andreje Babiše (ANO), kdyby v podzimních volbách zvítězil, musí podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) tedy v hlasování vyhrát někdo jiný. Vyhraje-li sociální demokracie, musel by Zeman „se skřípěním zubů“ jmenovat předsedou vlády jejího lídra Lubomíra Zaorálka. Sobotka to uvedl na twitteru. Reagoval tak na vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, že Zeman šéfem kabinetu jmenuje vítěze voleb.

Dohady o budoucím premiérovi. Skřípění zubů Zemana u Zaorálka i Kalouska
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Ovčáčkovo oznámení o tom, že by prezident měl jmenovat vítěze voleb premiérem, se nelíbilo Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). „Miloš Zeman mění postoje podle toho, jak se to zrovna hodí jemu nebo jeho spojencům. Na pověst ČR kašle,“ zmínil na twitteru.

Na svém facebookovém profilu se pak rozepsal více. „Prezident bude jmenovat Andreje Babiše premiérem i tehdy, když se bude jednat o premiéra obviněného z trestného činu. V roce 2013, při vyslovení nedůvěry Rusnokově vládě, Miloš Zeman ve Sněmovně prohlásil, že stejně do voleb novou vládu jmenovat nebude. Odůvodnil to tvrzením, že ho JUDr. Ištvan informoval, že během několika týdnů budou padat obvinění po zátahu na Úřadu vlády,“ komentuje Kalousek.  

Prezident se podle něj tehdy tvářil ctnostně a hřímal, že neponese odpovědnost za jmenování ministra, který „bude vládnout z vězeňské cely“. „Přitom nikdo tehdy obviněn nebyl a dodnes nebyl nikdo pravomocně odsouzen. Miloš Zeman bez jakékoliv úcty k vlastní zemi mění postoje podle toho, jak se to zrovna hodí jemu a jeho spojencům, ať už je to Babiš, Kreml, nebo Peking. Rozhodnout tedy musí voliči. Jak ve volbách do Sněmovny, tak ve volbách na Hrad,“ burácel Kalousek. 

„TOP 09 se nelíbí, že premiérem bude jmenován vítěz voleb. Demokracie se už partaji M. Kalouska asi nezamlouvá a tak nás táhne na Východ,“ zareagoval na Kalouska hradní mluvčí Ovčáček. Ten se zároveň domnívá, že po volbách po vítězství ANO bude nátlak, že „prezident nesmí jmenovat obviněného premiérem“.

Podle průzkumů by volby s náskokem vyhrálo Babišovo hnutí ANO, mělo by kolem třetiny hlasů. Policie požádala Sněmovnu kvůli případu dotací pro farmu Čapí hnízdo o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k vyšetřování, oba mají nyní poslaneckou imunitu.

„Zeman jmenuje Babiše premiérem, když vyhraje volby. Takže je jasno, volby musí vyhrát ČSSD, aby Zeman musel se skřípěním zubů jmenovat Zaorálka!“ uvedl v reakci na to také Sobotka. Preference ČSSD se pohybují v poslední době mezi deseti až 14 procenty.

Podle šéfa opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska by prezident „skřípal zuby“ ještě víc, kdyby musel jmenovat do čela nové vlády jeho. „Proč šetříte Zemanův chrup, pane premiére? Umíte si představit, jak by těmi zuby skřípal, kdyby musel jmenovat Kalouska?“ ptal se Sobotky na twitteru Kalousek. TOP 09 má podle průzkumů v posledních týdnech podporu zhruba šesti až devíti procent voličů a voliček.

 

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…