Dohoda: Konec tažení na Moskvu. Prigožin se přesune do Běloruska

25.06.2023 6:10

Situaci v Rusku uklidnil běloruský lídr Alexandr Lukašenko. Podle zpráv se právě s ním dohodl šéf Wagnerovy žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin, a na základě návrhů běloruské hlavy státu zastavil postup skupiny na ruském území směrem na Moskvu. Píše o tom mimo jiné agentura RIA Novosti.

Dohoda: Konec tažení na Moskvu. Prigožin se přesune do Běloruska
Foto: Repro Youtube
Popisek: Šéf žoldácké skupiny Wagner, Jevgenij Prigožin

Rozhovory s Prigožinem vedl Lukašenko podle agentury na základě své předchozí domluvy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Prigožinova tisková služba následně zastavení postupu wagnerovců na ruskou metropoli potvrdila a dodala, že cílem je zabránit, že by byla „prolita ruská krev“. Podle Kremlu nebudou Prigožin a jeho žoldnéři stíháni, Prigožin se podle všeho přesune do Běloruska.

Soukromá Wagnerova vojenská společnost se vzbouřila v noci na sobotu, její bojovníci v sobotu ráno obsadili jihoruský Rostov na Donu i některá další města a rychlým postupem se dosud blížili k ruské metropoli Moskvě. Vyvolali tak největší vnitropolitickou krizi v Rusku od jeho útoku na sousední Ukrajinu loni v únoru.

Ruský prezident Vladimir Putin v dopoledním televizním vystoupení ozbrojenou vzpouru wagnerovců označil za „dýku vraženou do zad“ a oznámil, že dal osobně rozkaz k neutralizaci vzbouřenců. Kolony Prigožinových bojovníků však v podstatě bez odporu pokračovaly celý den na sever směrem do ruské metropole, když byl už ráno vyhlášen stav protiteroristické operace.

Podle běloruské agentury Belta, která se odvolává na sdělení Lukašenkovy tiskové služby, si Putin v sobotu ráno s běloruským vůdcem telefonovali a dohodli se na dalším společném postupu. Večer si podle Belty Putin a Lukašenko telefonovali ještě jednou. Běloruský vůdce ruského prezidenta zpravil o výsledku svých jednání s Prigožinem. Putin Lukašenkovi poděkoval za „odvedenou práci“, napsala s odkazem na běloruské zdroje agentura AFP.

Lukašenko si „vlastními kanály dál vyjasnil situaci“, napsala Belta, a pak po dohodě s Putinem začal vyjednávat s Prigožinem. Rozhovory trvaly celý den, ale nakonec vedly podle Lukašenkovy tiskové služby k dohodě o „nemožnosti začínat krvavou válku na ruském území“. Šéf wagnerovců přijal návrhy na zastavení postupu na Moskvu a další kroky k uklidnění situace.

Na stole tak podle Minsku nyní leží „naprosto výhodná a přijatelná varianta řešení situace, s garancemi bezpečnosti pro bojovníky“ Wagnerovy skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…