Dohoda s Hamáčkem byla, že Pocheho nenavrhne. A on tu dohodu porušil, sdělil prezident Zeman

25.05.2018 7:48

Prezident Miloš Zeman se podle svých slov před týdnem s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem v Ostravě dohodl, že na ministra zahraničí Hamáček navrhne místo europoslance Miroslava Pocheho jiného kandidáta. Šéf sociální demokracie ale podle Zemana dohodu porušil a ČSSD den poté potvrdila nominaci Pocheho. Zeman dnes v TV Barrandov řekl, že Poche zpochybňuje dvě základní orientace české zahraniční politiky, a to odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku, a proto nemá být šéfem české diplomacie.

Dohoda s Hamáčkem byla, že Pocheho nenavrhne. A on tu dohodu porušil, sdělil prezident Zeman
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

„Kdyby se měl dostat do Černínského paláce takový amatér, považoval bych to za chybu,“ řekl Zeman na Pocheho adresu. To, že ČSSD na něm i přes Zemanovu kritiku trvá, přičítá tlaku, který na Hamáčka vyvíjí zejména pražská organizace ČSSD, které je Poche členem.

Zeman už dříve svou neochotu jmenovat Pocheho do čela ministerstva zahraničí vysvětlil tím, že tento politik ČSSD v minulosti napsal článek vstřícný vůči migrantům a migračním kvótám, uvedla ČTK. V dopise stranickým kolegům pak navíc Poche kritizoval proizraelskou politiku české vlády. Prezident odmítl názor, že Pocheho odmítá i proto, že v prezidentských volbách podpořil jeho protikandidáta Jiřího Drahoše.

Zeman připomněl, že podle Ústavy prezident republiky nejenže zastupuje stát navenek, ale také jmenuje velvyslance, a má tak na poli zahraniční politiky silný vliv. Proto by podle svých slov nechtěl, aby se ministrem zahraničí stal člověk, který „porušuje dvě základní orientace české zahraniční politiky“.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…