Dohra Moravce: Lži o zemědělství. Protesty v Německu, zní z Agrární komory

29.10.2019 12:35

Ve druhé polovině října došlo v Otázkách Václava Moravce také na situaci v českém zemědělství. Debatovali spolu rektor ČZU Petr Sklenička, ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek a Jakub Hruška z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Tajemník Agrární komory ČR Jan Doležal však tvrdí, že v pořadu zazněly zavádějící informace. A přičítá to na vrub médií.

Dohra Moravce: Lži o zemědělství. Protesty v Německu, zní z Agrární komory
Foto: Pixabay CCO, Public
Popisek: Pole, ilustrační foto

V pořadu mimo jiné zaznělo, že u našich západních sousedů v Bavorsku bude ekologické formě zemědělství věnováno až 33 procent půdy. Jakub Hruška doplnil, že českým zemědělcům rostou výnosy. Komunističtí plánovači by podle Hrušky mohli dnešním zemědělcům jen tiše závidět. Výnosy však rostou za cenu velké chemizace českého zemědělství. Vermouzek k tomu dodal, že rostoucí chemizace zabíjí nemalé množství tvorů žijících v české krajině. V čele s řadou druhů ptáků.

Tajemník Agrární komory ČR oponuje, že to vypadá, jako by Česko bylo chemickou velmoci a čeští zemědělci využívali chemii naplno.

„Přitom se u nás v režimu ekologického zemědělství hospodaří až na 15 % výměry zemědělské půdy. Podíl biopotravin na pultech je výrazně menší (mezi jedním a dvěma procenty), nicméně nikde není psáno, že se do budoucna nezvýší,“ oponoval tajemník Agrární komory.

Posléze médiím vyčetl, že české občany neinformují o protestech německých zemědělců.

„Naše média mlčí. Zatímco před dvěma týdny holandští zemědělci zablokovali Haag, tento týden vyrazili v reakci na navrhovaná opatření směřovaná k lepšímu plnění nitrátové směrnice do ulic také zemědělci v Německu,“ konstatoval Doležal s odkazem na směrnici EU o ochraně vod před znečištěním způsobeným dusičnany ze zemědělských zdrojů.

„V Bonnu protestovalo asi pět tisíc zemědělců se stovkami traktorů, které utvořily cestou do bývalé západoněmecké metropole stokilometrové konvoje na protest proti zemědělské politice německé spolkové vlády. Protestovalo se také v Mnichově, Hannoveru, Stuttgartu a mnoha dalších městech. Zemědělcům kromě stále se zvyšujících nároků na ochranu životního prostředí (v případě nitrátové směrnice je navíc těžké odlišit znečištění zemědělské a komunální) vadí také ubíjející byrokratická zátěž, negativní obraz zemědělství v médiích a dlouhodobě nízké výkupní ceny mléka, masa a dalších potravin. Proto jedním z hlavních požadavků protestujících zemědělců po spolkové vládě bylo neschválení obchodní dohody EU-Mercosur, která by pravděpodobně znamenala další tlak na ceny potravin v Evropě, a především konkurenci, která neřeší nitrátovou směrnici, glyfosát ani GMO,“ pokračoval rozzlobeně Doležal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…