Dohra kauzy ,,koncentrák v Letech": Lidovec žene Tomia Okamuru k soudu

06.08.2014 11:14

Známý antikomunistický aktivista a nyní i kandidát lidovců do českobudějovického městského zastupitelstva Šimon Heller podal trestní oznámení na Tomio Okamuru za jeho kontroverzní výroky o romském koncentračním táboře, který byl za druhé světové války zřízen v Letech u Písku.

Dohra kauzy ,,koncentrák v Letech": Lidovec žene Tomia Okamuru k soudu
Foto: hellersimon.cz
Popisek: Šimon Heller

Podle Hellera se Okamura zmíněnými výroky dopustil trestného činu, protože porušil zákon č. 40/2009 Sb., paragrafu č. 405, který uvádí: „Kdo veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit nacistické, komunistické nebo jiné genocidium, nebo nacistické, komunistické nebo jiné zločiny proti lidskosti, nebo válečné zločiny, nebo zločiny proti míru, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.“

Heller poukazuje na to, že Okamura popírá historická fakta, když tvrdí, že „v táboře nebyl nikdo nikdy zabit“. Aktivista vysvětluje, že vězni byli proti vlastní vůli vystaveni podmínkám, které řada z nich nepřežila, čímž byli účelně zabíjeni. "Pan poslanec Tomio Okamura navzdory historickým faktům a svědectvím tvrdí opak,“ upozornil Heller.

Podle něj také není pravdou, že internace probíhala na základě způsobu života, jak Okamura tvrdí, ale na základě etnika, a byla prokazatelně systematická.

Heller závěrem cituje svědka, který situaci v táboře v Letech popsal v knize Milana Labudy „Živý proti živým" těmito slovy: 

„Cikánské děti, kromě novorozenců a práce schopné mládeže, byly odděleny od rodičů ve dvou velkých barácích, kde na pryčnách pokrytých shnilou slámou byly většinou ponechány svému osudu.

Asi třikrát denně přinesla cikánská žena hrnec jakéhosi jídla, které rozdělovala při okraji pryčny. Stravování cikánčat se spíše podobalo velmi bídnému krmení zvířat v zoologické zahradě. Většina dětí měla jen rozpadávající košilku, některé byly úplně nahé. Jedinou přikrývkou tohoto dětského stáda byla velká celtová plachta, která, popravdě, pro všechny nestačila. Navzájem si ji přetahovaly, nejenom rukama, ale i zubama.

Abych zjistil skutečný stav hygieny pod celtou, celou jsem ji odkryl. První, co jsem si s hrůzou uvědomil, byly dětské mrtvolky. Druhý, možná ještě hroznější, byl pohled na děti v agonii, některých v horečkách. Vzpomínám si celkem jasně dodnes, že se tady přede mnou odkryl obraz, který co do hrůzy předstihl nejstrašnější popis pekla.“

Celý text trestního oznámení najdete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…