Dohra pochodu za život: Odpůrci a zablokovaný most. Ani hasiči neprojeli

06.04.2024 18:32 | Reportáž

Tradiční Pochod pro život, který každoročně pořádají odpůrci potratů, mívá v Praze bouřlivý průběh díky značné koncentraci obhájců přerušení těhotenství. Letošní ročník se ale nejspíš zařadí k nezapomenutelným. Zastánci potratů totiž na dlouhé minuty zablokovali most a musela být povolána dokonce i poříční policie.

Dohra pochodu za život: Odpůrci a zablokovaný most. Ani hasiči neprojeli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní pochod pro život byl za dohledu policistů konfrontován příznivci potratů

Pražské ulice v sobotu zaplnili účastníci tradičního Národního pochodu pro život. Za účasti policie dnes prošly Prahou stovky odpůrců potratů. A to vadilo jejich odpůrcům, dovolávajícím se práva svobodně nakládat se svou dělohou.

Téma bylo horké už v týdnu, kdy v jedné internetové diskusi pirátský kandidát do Evropského parlamentu Tomáš Guth Jarkovský popsal těhotenství jako „devítiměsíčním užívání tvého těla proti tvé vůli a jeho pravděpodobná nezvratná změna/poškození“.

Při pochodu pro život, konajícím se každoročně na začátku dubna, se protistrana obvykle mobilizuje velmi radikálně. S argumentyv proti „ultrakonzervativní politice“ se postarali o bouřlivý průběh odpoledne třeba už v roce 2019.

Vloni zase „zdravili“ průvod transparentem „Praha je a bude feministická“.

Letos se pustili i do antikonfliktní role policie slovy o policii chránící fašisty. „Kdo fašisty kryje, je to policie," znělo centrem metropole.

Obhájci potratů, z nichž značná část podle novinářů hovořila cizími jazyky, pak zablokovali most u Národního divadla, kudy měl průvod projít do svého cíle na Václavském náměstí.

Účastníci pochodu jej tak obešli po jiném mostě a jejich akce spořádaně skončila „pod koněm“. Průvod na jeho začátku na Hradčanském náměstí přišel podpořit i pražský arcibiskup Jan Graubner, který tak navázal na svého předchůdce Dominika Duku. Ten dokonce několikrát v čele průvodu absolvoval celou trasu.

Letos osmdesátiletý emeritní kardinál dorazil pouze na začátek na Hradčanském náměstí. „Demokracie bez zbožnosti, slušnosti, tolerance a vzájemného dialogu nemůže existovat,“ řekl shromáždění. Účastníci pochodu to podle něj mají vzkázat těm, kteří si pletou demokracii s něčím jiným.

Na Mostě Legií, kudy se mělo původně jít, se odpůrci průvodu nedočkali. Následně se tam ale demonstranti z řad anarchistů střetli s policií, která se jim snažila zamezit v setkání s odkloněným průvodem. Atmosféra v davu, ve kterém byla i pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, poněkud zhoustla.

 

 

Policie měla účastníky legitimovat. Když se dva lidé spustili z mostu na řeku, musela zasahovat dokonce o poříční policie.

„Na Mostě Legií se dva účastníci přivázali na lanech a visí dolů z mostu. Další lidé si sedli na komunikaci a kompletně zablokovali provoz. Na místo jede Zásahová jednotka a policisté z poříčního oddělení," uvádí Policie ČR na sociální síti X.

„Oba účastníci, kteří viseli z mostu, byli zásahovou jednotkou vytaženi. Pochod se dal opět do pohybu a pokračuje po plánované trase," poznamenává dále policie.

Průjezd přes most nebyl umožněn dokonce ani hasičům. Ti dodali trpký zážitek, jak se někteří demonstranti z blokády radovali.

 

 

Odpůrci se svolávali mimo jiné přes facebookovou platformu, kde vyzývali k zastavení pochodu klerofašistů.

Hnutí pro život se kromě toho, že sdružuje odpůrce potratů a zastánce tradiční rodiny, staví například proti svazkům homosexuálů.

Jeden z jejich řečníků mimo jiné řekl, že Hnutí pro život nehájí normální svět a rodinu, ale okrajovou autoritářskou ideologii. „My jsme pro život," uvedl.

Policistům se nedařilo most vyklidit několik desítek minut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…