Doktor chce, aby církve platily daně za prodej majetku

08.12.2012 14:17

Příjem z prodeje majetku, který církve získají podle nově schváleného zákona o vyrovnání s církvemi, už nemá být osvobozen od daně z příjmu. Počítá s tím daňová novela, kterou ve Sněmovně předložil poslanec Michal Doktor (Jihočeši 2012, dříve ODS).

Doktor chce, aby církve platily daně za prodej majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

Daně by měly církve platit při prvním prodeji nemovitostí i movitých věcí, které získají podle zákona zpět. Osvobození od daně z příjmu jim zůstane jen pro nabytí majetku. Doktorův návrh je výsledkem dohody s premiérem Petrem Nečasem, v jejímž důsledku nakonec restituce při schvalování ve Sněmovně podpořil a Sněmovna je schválila. „Církvím bude do budoucna uložena povinnost platit daně, tak jako je platí každý jiný daňový poplatník, každá jiná právnická osoba takového druhu," řekl Doktor začátkem listopadu ve Sněmovně, když se zákon schvaloval poté, co ho zamítl Senát.

Text novely je stručný. Vypouští jen slova týkající se osvobození při prvním prodeji. Ve druhém článku stanoví přechodné ustanovení, aby se zdanění vztahovalo zpětně i na majetek prodaný před nabytím účinnosti Doktorova návrhu. Poslanec tvrdí, že počet subjektů, kterých se to bude týkat, je již nyní konečný a známý a že uplatněním tohoto postupu nemůže poplatníkům vzniknout žádná materiální, ani nemateriální újma.

Stejný návrh podali i poslanci ČSSD. Účinnost jejich návrhu je stanovena dnem vyhlášení. Případné prodeje majetku, které by mu předcházely, by tedy byly od daně osvobozeny. Sociální demokraté však svůj návrh předložili tak, aby ho Sněmovna mohla schválit ve zrychleném režimu již v prvním čtení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…