Dolejš k jednání o Parkanové: Dostali jsme čtyři strany papíru. A to je málo

20.06.2012 11:15

Mandátový a imunitní výbor (MIV) sněmovny dnes jednal o tom, zda doporučí Vlastu Parkanovou vydat k trestnímu stíhání. Člen tohoto výboru Jiří Dolejš (KSČM) ParlamentnímListům.cz v rozhovoru ale prozradil, že výbor zatím nerozhodl a Parkanovou si zve na kobereček příští středu.

Dolejš k jednání o Parkanové: Dostali jsme čtyři strany papíru. A to je málo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně PS PČR Vlasta Parkanová

Mandátový a imunitní výbor (MIV) sněmovny se podle Jiřího Dolejše (KSČM) hodlá ve věci kauzy Vlasty Parkanové obrátit nejen na policii k dodání dalších podkladů ze spisu, ale i na ministerstvo obrany kvůli upřesnění postupu při oceňování speciálních zakázek. Poslanci z MIV požádají i Úřad vlády, aby jim dodal podklady z Evropské komise, která prošetřovala nákupy letadel CASA. Dokumenty chtějí ale i z Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Jak dnes probíhalo jednání mandátového a imunitního výboru ohledně kauzy Vlasty Parkanové?

Dnes jsme pouze zahájili řízení výboru a přerušili s tím, že chceme shromáždit všechny potřebné informace a podklady pro naše rozhodování. Za prvé žádáme policii, aby nám umožnila nahlédnout do spisu, na což kriminalisté již reagovali kladně. My totiž nemáme k dispozici spis, jak se mylně tvrdí, pouze jsme obdrželi žádost, kde je zdůvodnění k vydání. Jde o čtyři strany papíru. Takže teprve potom by mělo následovat nahlédnutí do spisu.

Druhá věc je pozvání paní Parkanové na mandátový a imunitní výbor, aby ona sama zde mohla říci, jak celou věc vidí, včetně toho, jaký má názor na vydání, či nevydání. Měla by se k nám na výbor dostavit příští středu. To ale není vše. Navíc jsme se obrátili na příslušné státní orgány, které v této věci jsou kompetentní.

O jaké orgány jde?

Jde o ministerstvo financí, které je gesční ve věci oceňování státního majetku, a tedy ve věci, která se týká příslušného ustanovení zákona o státním majetku. Za druhé se obrátíme na ministerstvo obrany a to jednak ve věci při postupu oceňování speciálních zakázek, to znamená zakázek v resortu ministerstva obrany, kde se dá uplatnit ona výjimka z výběrového řízení.

Za další se obrátíme na Úřad vlády, neboť v roce 2009 přes něj postupovaly podklady například pro Evropskou komisi, která také prošetřovala nákupy letadel CASA. Úřad vlády by nám měl postoupit postoj z Evropské komise. Chceme se obrátit i na Nejvyšší kontrolní úřad, který se této věci také věnoval. Takže si vyžádáme rozbor z NKÚ. Až všechno z těch úřadů obdržíme, tak budeme schopni na základě toho, co víme, nějakým způsobem rozhodnout.

Stihnou to ale ministerstva do nějakého termínu dodat?

Já předpokládám, že bude v zájmu těchto orgánů věc vyřešit, a že nám tedy materiály dodají briskně.

Čili počítáte s tím, že materiály dodají do příštího týdne?

Do příštího týdne asi ne. Ae ani ten příští týden bychom neměli o věci vydání paní Parkanové ještě rozhodnout. Já myslím, že se výbor bude muset ještě sejít potřetí, někdy kolem červencové schůze, která začíná 10. července.

Existuje ovšem otázka, do jaké míry je to čistě věc této kauzy a postupu paní tehdejší ministryně obrany, anebo je to opakovaná a dlouhodobá praxe při rozhodování těchto speciálních zakázek. Všichni znalci z vlády říkají, že to je letitá praxe a že tudíž s případem Parkanové se otevřel i komplexnější problém. Proto se zdá, že tady neexistuje jednoznačná interpretace toho, co je a není zákonné a zda se to nemůže týkat i dalších kauz. Signalizujeme tedy, že je tady obecnější problém.

Parkanová je prý nemocná. Probírali jste na výboru její zdravotní stav?

Jenom jsme řekli, že jí zveme, pokud se ale omluví třeba z důvodu hospitalizace, tak to lze pochopit. Je však v jejím zájmu, aby na mandátový a imunitní výbor přišla a aby s námi promluvila. Ovšem musím přiznat, že nikdo z nás s ní zatím osobně nehovořil.

Před jednání výboru byl problém s poslankyní z ODS Janou Černochovou. O co šlo?

Ona není členka mandátového výboru, přesto sem přišla a domáhala se účasti na jednání výboru. Protože ale z jednacího řádu Poslanecké sněmovny vyplývá, že jednání výboru IMV jsou neveřejná, a protože paní poslankyně neřekla nějaký zvláštní důvod, proč by tam měla být, tak jsme rozhodli, že tam nemůže být puštěna. Nic dalšího zásadního se kolem paní poslankyně Černochové nedělo. Samozřejmě, kdyby prohlásila, že má nějaká zásadní svědectví k projednávané věci, tak bychom ji pozvali. Těžko ale můžeme dělat z neveřejného zasedání výboru nějaké plenární zasedání, kam by chodili poslanci zcela libovolně.

Kdy předpokládáte, že o vydání Parkanové bude hlasovat Poslanecká sněmovna?

Sněmovna může rozhodnout až po výroku mandátového a imunitního výboru, takže ten červenec je nejbližší možný termín. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …