Donald Trump je nezastavitelný. Včera zbořil poslední překážku

04.05.2016 8:54

Donald Trump se po vítězných primárkách v Indianě výrazně přiblížil republikánské nominaci. Nejenom, že zde získal drtivou většinu delegátů, ale překvapivě navíc odstoupil jeho největší stranický konkurent Ted Cruz.

Donald Trump je nezastavitelný. Včera zbořil poslední překážku
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Podle aktuálních informací Trump získal nejméně 51 z 57 delegátů, které se v Indianě rozdělovali. To znamená, že ve zbývajících devíti státech mu stačí získat méně než polovinu hlasů. Vzhledem k tomu, jak si vedl v dosavadních jednačtyřiceti státech, je proto jisté, že mu zisk 1237 delegátů, a tím pádem i republikánská nominace, nemůže uniknout. Toho si byl vědom také texaský senátor Ted Cruz, který odstoupil z vnitrostranického souboje ještě před sečtením všech hlasů.

Trumpovi tak již fakticky nestojí v cestě žádné překážky, protože jediný protikandidát zůstávající ve hře, guvernér Ohia John Kasich, doposud zvítězil pouze v jediném státě a má na kontě něco málo přes 150 delegátů. Kontroverzní realitní magnát z New Yorku doposud republikánskou stranu rozděloval a jeho kolegové se poslední měsíc zaobírali především tím, jak se jej zbavit. Po jeho vítězném tažení v Indianě se však začínají jejich postoje měnit.

Nasvědčuje tomu například tweet předsedy Republikánského národního výboru Reince Priebuse, který nabádal ke sjednocení strany kolem Trumpa. „Je třeba se sjednotit a zaměřit na dosažení vítězství nad Hillary Clintonovou,“ napsal Priebus. Demokratická kandidátka na prezidenta Spojených států a bývalá ministryně zahraničí sice v Indianě podlehla Berniemu Sandersovi, ale také ona má nominaci jistou a Sanders již nemůže uspět v podstatě ani „teoreticky“.

Zatímco Cruz uznal porážku a odstoupil, guvernér státu Ohio Kasich se nechal slyšet, že se bude primárek účastnit až do té doby, co Trump získá potřebných 1237 delegátů. Tohoto čísla by měl podle všeho docílit až na samém konci kampaně 7. června, kdy se budou primárky odehrávat ve čtyřech státech najednou. Samotný Trump byl při svém vystoupení v New Yorku podle deníku The Wall Street Journal odstoupením Cruze překvapen a přes ostrou výměnu názorů v posledních dnech se o Cruzovi vyjadřoval pozitivně.

Mezi Trumpem a Cruzem to před primárkami v Indianě skutečně velmi „jiskřilo“ a Trump dokonce otce texaského senátora obvinil z toho, že podněcoval k atentátu na prezidenta Kennedyho. Cruz na toto obvinění reagoval sprškou nadávek a označil jej za „naprosto amorálního patalogického lháře, narcistu a sukničkáře“. Nicméně ani vypjaté emoce na předpokládaném vývoji primárek nic nezměnily, stejně jako fakt, že Cruz doposud utratil v kampani o dvacet milionů dolarů více než Trump.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…