Doněcký konzulát soud zrušil. Ale jiné bizarní státy tu zastoupení pořád mají

09.07.2017 9:38

Samozvaný konzulát Doněcké lidové republiky zrušil minulý týden soud. Podle něj totiž fungoval v rozporu se zákonem. Na území Česka však působí i další spolky udržující styky s jinými neuznávanými státy. Ty však české ministerstvo zahraničí rušit nechce, neboť prý zákon nenarušují. Píší o tom Lidovky.cz.

Doněcký konzulát soud zrušil. Ale jiné bizarní státy tu zastoupení pořád mají
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Doněcké separatisty neuznává jako suverénní stát ani světové společenství, nejen Česko. Původně jejich zastupitelské centrum začalo jako spolek fungovat loni v září v Ostravě. Jako honorární konzulka zde vystupuje někdejší členka ČSSD a NS-LEV 21 Nela Lisková. Krátce po vzniku centra dalo české ministerstvo zahraničí soudu podnět k jeho zrušení. A nyní uspělo. Spolky v Česku se totiž nesmějí vydávat za diplomatickou misi. Doněcká lidová republika vzešla jako samostatný stát z rusko-ukrajinského konfliktu. Centrum pak mělo sloužit pro pomoc obyvatelům či podporování vzájemné ekonomické spolupráce. 

Původní text ZDE.

Ostatní spolky pak takové trable nemají. Vyvíjí zde činnost například Česko-kurdská obchodní komora, kdy Kurdistán rovněž není samostatným státem. Stejně tak zde působí i Tibetské kulturní centrum, Palestina zde má dokonce vlastní ambasádu.

„V České republice působí řada spolků založených podle občanského zákoníku, které mají za cíl podporu ekonomických a kulturních vztahů českých fyzických a právnických osob s jejich protějšky pocházejícími z jiných států či z jejich územních jednotek. Tyto spolky se však nevydávají za diplomatickou misi či konzulární úřad jiného státu,“ řekla k problému mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Podle místopředsedy ostravského soudu Igora Krajdla však nikdo nezakázal podporovat Liskové Doněckou lidovou republiku dál, jen tak nesmí činit pod diplomatickou hlavičkou. Lisková sama však hovoří o politickém procesu ovlivněném vládou, jež platí válku na Ukrajině. „Poradím se s právníkem a rozhodneme se, zda se odvoláme. Nejsem ale zvyklá se vzdávat,“ sdělila po rozsudku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…