Dostanete znovu po nose, varovala Radičová Nečase

03.03.2012 9:27

Zatímco Slovensko se připojilo k fiskálnímu paktu EU, český premiér Petr Nečas svůj podpis nepřipojil. Za to si vysloužil kritiku končící slovenské premiérky.

Dostanete znovu po nose, varovala Radičová Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas před vlajkou Evropské unie

Každý má právo svobodně vyjádřit svůj názor, reagoval na kritická slova slovenské premiérky Ivety Radičové, týkající se českého negativního postoje k nové unijní smlouvě o fiskální unii, předseda vlády Petr Nečas (ODS). Slovensko se na rozdíl od Česka k fiskálnímu paktu v pátek připojilo.

"Každý má právo svobodně vyjádřit svůj názor, tak jako my jsme vždy respektovali vzájemně, že česká vláda a český premiér neradí Slovenské republice, tak to platí i vice versa," okomentoval kritické výroky slovenské premiérky Ivety Radičové šéf české vlády Nečas.

Navíc je toho názoru, že vzájemné sousední vztahy rozdílná politika vůči Evropské unii nemůže narušit. Nečas odjel v pátek na bruselský summit s tím, že se k úmluvě nepřipojí, premiérka Iveta Radičová smlouvu svým podpisem za sousední Slovensko v pátek dopoledne potvrdila.

Radičová se nechala slyšet, že postoj Česka je spíše politickým než ekonomickým rozhodnutím a že opětovným spojením s Británií Česká republika "znovu dostane po nose".



Intelektuální lenost

Nečas v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny dodal, že nebyl ani v místnosti, kde se dohoda podepisovala. "Považuji za klíčové, že jsme spolu s Velkou Británií a Nizozemskem byli hnacím motorem iniciativy, která má za cíl dokončení skutečného jednotného trhu," vysvětlil Nečas.

Nečas domítl, že by se ČR mohla v Evropě izolovat. "To je hloupý, nesmyslný mýtus, který u nás šíří ti, kdo se jinak v evropských otázkách neorientují. Podobná klišé jsou výrazem intelektuální lenosti," zlobil se v LN Nečas.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…