Dotace? Stop. Důvod: Babiš. EU hrozí Česku

30.08.2021 9:12

To, před čím dlouhodobě varují obě opoziční koalice, tedy ODS, lidovci, TOP 09, piráti a STAN, se pomalu naplňuje. Do Česka dorazil varovný dopis, že pokud si státní aparát lépe nepohlídá dotační střety zájmů, např. střet zájmů šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, do Česka by mohly přestat téct evropské dotace. Jakékoliv.

Dotace? Stop. Důvod: Babiš. EU hrozí Česku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Server Českého rozhlasu upozorňuje, že do Česka před pár dny z Bruselu dorazil dopis, který lze označit za důrazné varování. Varování, aby si příslušné úřady lépe ohlídaly možné střety zájmů při čerpání evropských dotací. Pokud se na situaci nic nezmění a vše zůstane při starém, mohlo by se prý také stát, že Česko úplně přijde o evropské dotace.

Anketa

Důvěřujete Aleně Schillerové?

69%
28%
hlasovalo: 6211 lidí

Varování se týká především firem v majetku šéfa hnutí ANO a stávajícího premiéra Andreje Babiše. Ten totiž na jedné straně jako premiér členské země EU spolurozhoduje o dotační politice Evropské unie a vede vládu, která v Praze řídí dotační programy, a na straně druhé je jako majitel holdingu Agrofert konečným příjemcem výhod, které plynou Agrofertu právě z čerpání evropských dotací.

Podle auditorů Evropské komise je Andrej Babiš (ANO) zkrátka a dobře ve střetu zájmů a Česko s tím musí něco udělat. Pokud úředníci v této věci nepřijmou nějaká preventivní opatření, Evropská komise může přistoupit k tvrdému kroku.

„Upozorňujeme Vás, že (…) může Komise přerušit lhůtu u jakýchkoliv budoucích průběžných plateb požadovaných v rámci dotčených programů,“ stojí doslova v dopise.  

Babiš dokola opakuje, že dodržuje český zákon o střetu zájmů, tudíž je vše v pořádku a Evropská komise se nemá plést do výkladu českých zákonů. Auditoři Evropské komise však tvrdí, že Babiš porušuje i český zákon o střetu zájmů.

„Útvary Komise tudíž vyhodnotily aktualizované postupy ověřování střetu zájmů jako neuspokojivé a dospěly k závěru, že systém nebyl dostatečně posílen s cílem řešit nedostatek zjištěný v souvislosti se systémem a zabránit střetu zájmů,“ stojí dále v dopise.

Evropská komise proto žádá, aby české úřady věnovaly zvláštní pozornost právě firmám vloženým ve svěřeneckých fondech a aby informovaly do Bruselu, jak preventivně ošetřily možné střety zájmů.  

České úřady však dosud stojí za premiérem Babišem a hlásí, že se proti závěrům auditorů Evropské komise budou bránit i soudně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…