Dotace pro přímotopy byly jen trik, přiznal bývalý náměstek

07.10.2012 15:23

Když stát počátkem 90. let dotoval nákup a instalaci přímotopů, tvrdil, že tak pomáhá vyčistit špinavé české ovzduší. Podle někdejšího náměstka ministra průmyslu Tomáše Hünera ovšem existoval ještě jeden nezveřejněný důvod: přímotopy pomohly zvýšit spotřebu elektřiny a tím obhájit dostavbu prvních dvou bloků elektrárny. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Dotace pro přímotopy byly jen trik, přiznal bývalý náměstek
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Ministerstvo průmyslu přitom v současnosti plánuje, že bude podporovat výměnu přímotopů, které se postupně staly vůbec nejdražším typem vytápění. Exnáměstek Hüner označil loni v rozhovoru pro týdeník Euro postup státu v 90. letech jako trik.

"Mnozí si nadšeně zabetonovali komíny a dostávali různé formy dotací. A přímotopy spotřebu elektřiny výrazně zvýšily. To byl velký problém z hlediska řízení přenosové sítě, ale když se distributoři ozvali, dozvěděli se, že chtějí blokovat zlepšování životního prostředí," uvedl Hüner.

"Ten trik se ale povedl, díky vyšší spotřebě elektřiny bylo jakési opodstatnění dokončit Temelín. Později se podpora přímotopů zrušila, lidé byli naštvaní a nedůvěra ve stát se velice prohloubila," dodal někdejší náměstek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…