Doufám, že při hlasování o daních zvítězí rozum, prohlásil Klaus

03.09.2012 11:14

Prezident Václav Klaus v pondělí apeloval na poslance, aby při nadcházejícím hlasování o daňových změnách zvítězil zdravý rozum. Vládní návrh zvýšení DPH přitom dříve kritizoval. Prezident nechtěl předjímat, zda by návrh vetoval, pokud ho sněmovna schválí, zdůraznil ale, že doufá v zodpovědné rozhodnutí sněmovny. Prezident to řekl novinářům při návštěvě pražské základní školy Na Smetance, kam přišel zahájit školní rok. Uvedla ČTK.

Doufám, že při hlasování o daních zvítězí rozum, prohlásil Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus poctil svou návštěvou prvňáčky základní školy Na smetance

Klaus se o jednom z klíčových sněmovních hlasování zmínil při debatě se žáky jedné z devátých tříd, při níž ho doprovázela i poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). Při rozhovoru o finanční gramotnosti a ekonomii Klaus mimo jiné poznamenal, že by žáci měli říct paní poslankyni, aby nehlasovala pro vyšší DPH.

Doufám, že se budou rozhodovat zodpovědně

"Doufám, že rozum v Poslanecké sněmovně zítra (v úterý) zvítězí. To, že jsem náhodou měl paní starostku a poslankyni vedle sebe u tabule, to je úplně náhoda, z toho nedělejme nic. Já doufám, že sněmovna bude zítra (v úterý) rozhodovat vážně a zodpovědně a všechno další je další," odpověděl pak prezident na dotaz ČTK, jak se k jím kritizovanému zákonu postaví, pokud ho sněmovna schválí.

Premiér Petr Nečas (ODS) označuje stabilizační balíček, který obsahuje vyšší DPH i další změny daní, za klíčový vládní návrh a podmínku pro sestavení úsporného rozpočtu. Od všech vládních poslanců žádal, aby podpořili zákon, který je podle něho podmínkou pokračování vlády.

Podle Klause je zvyšování daní v této době ekonomická sebevražda. Míní, že premiér dělá s daněmi fatální chybu. Někteří poslanci ODS ale k návrhu mají stejně jako Klaus vážné výhrady. Například někdejší šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, dosud neuvedl, zda pro něj zvedne ruku. Vláda přitom k přehlasování levicového Senátu potřebuje ve sněmovně 101 hlasů. To předpokládá aktivní podporu celého vládního tábora, který má stovku hlasů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…