Dovolíte si kritizovat EU, očkování či migranty? Tak pozor! Hlavně na TOP 09 a Piráty, varuje organizace

01.11.2021 16:20 | Ze sítí

Společnost pro obranu svobody projevu apeluje na budoucí vládu České republiky, aby se zasadila za dodržování svobody projevu a jasně se postavila proti snahám o kulturu umlčování. Podle SOSp zejména Piráti a TOP 09 označují nevyhovující názory například na klima nebo manželství pro všechny jako dezinformace a snaží se tyto názory cenzurovat.

Dovolíte si kritizovat EU, očkování či migranty? Tak pozor! Hlavně na TOP 09 a Piráty, varuje organizace
Foto: Archiv MK
Popisek: Matematik a publicista Marian Kechlibar

„SOSp sleduje se znepokojením výroky některých představitelů pětikoalice a postrádá ujištění, že se jasně postaví proti snahám o kulturu umlčování a omezování svobody projevu. Vyzýváme proto pana předsedu ODS Petra Fialu coby předpokládaného budoucího předsedu vlády ČR i budoucí vládu pod jeho vedením jako celek, aby v programovém prohlášení jednoznačně zaručil ochranu svobody projevu v České republice,“ vyzývá organizace na svém webu.

Jako největší nebezpečí s ohledem na svobodu projevu označuje SOSp zejména Piráty a TOP 09. „S ohledem na volební programy a konkrétní postoje České pirátské strany a TOP 09 ke svobodě projevu v předchozích měsících považuje SOSp za nezbytné varovat před tím, aby byly názory kritické např. ke krokům orgánů EU, ke klimatickým opatřením, k otázkám migrace, rodiny, pohlaví nebo účinnosti vakcín ad. označovány za dezinformace a aby pod touto záminkou docházelo k novým formám cenzury na sociálních sítích, šíření strachu a oslabování demokracie,“ varuje organizace, pod kterou patří například komentátor Marian Kechlibar, herní vývojář Daniel Vávra či její zakladatel a ředitel Vlastimil Veselý.

Společnost pro obranu svobody projevu přidala také své vlastní hodnocení jednotlivých vládních stran a jejich pozici ke svobodě projevu. Nejlépe si vedla ODS a nejhůře zmiňovaní Piráti a TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…