Drábek připustil, že někteří šéfové úřadů práce nepracovali dobře

01.02.2012 12:02

V lednu se k deseti tisícům lidí dostaly sociální dávky se zpožděním. Úředníci na úřadech práce mají problémy s ukládáním dat do nového počítačového systému. Nejmenovaný zaměstnanec úřadu práce poslal redakci ParlamentníchListů.cz fotografii svého pracovního monitoru s důkazem, že systém výplaty sociálních dávek stále nefunguje.

Drábek připustil, že někteří šéfové úřadů práce nepracovali dobře
Foto: cssd.cz
Popisek: Výzva ČSSD za odstoupení ministra Drábka

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) tvrdí, že zprávy o kolapsu nového informačního systému jsou jen mediální fikcí. Odmítá také výzvy k demisi. O případných sankcích pro dodavatele nebo některé vedoucí pracovníky se má rozhodnout až po vyhodnocení lednové situace. Zprávu od generálního ředitelství Úřadu práce dostane Drábek do konce týdne.

Pracovníkům na úřadech práce bude snaha promítnuta do mzdy

Drábek připustil, že vedoucí pracovníci na úřadech práce pochybili při přípravě nového informačního systému.

„Považuji za samozřejmé, že lidem, kteří na úřadech práce odvedli kus práce, bude jejich snaha promítnuta do mzdy,“ řekl Drábek serveru Aktuálně.cz. Uvádí se, že až stovky zaměstnanců museli na úřadech práce pracovat o víkendu nebo přesčas.

Dávky budou vyplaceny v zákonném limitu

Drábek také stále tvrdí, že lidé dostanou sociální dávky se zpožděním, ale stále to bude v zákonném limitu. „Jednorázové dávky vyplatíme neprodleně po nabytí právní moci příslušného rozhodnutí. Opakující se dávky pak budou vypláceny vždy ve stejném termínu s přihlédnutím ke svátkům a dnům volna. K tomuto režimu ale plně přistoupíme až ve druhé polovině roku v souvislosti se zaváděním karty sociálních systémů,“ vysvětlil Drábek na serveru Aktuálně.cz.

Nový systém přesto ministr práce nadále hájí: „Zátěž, kterou měl tento systém v lednu, byla extrémní, a přesto celkově obstál. Je třeba si uvědomit, že od letošního roku je přes jednotné výplatní místo denně vypláceno kolem půl miliardy korun. Právě díky sjednocení dávek je nový systém o více než polovinu levnější.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…