Drahé energie? Co Babiš začal, to Fiala dokončil. Vondráček ukázal prstem

02.11.2023 12:21 | Monitoring

Velký poprask vyvolal návrh Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který obsahoval růst ceny elektřiny pro domácnosti v rámci regulované složky o 71 procent a pro větší odběratele ještě výrazněji. Přestože po tomto oznámení premiér Petr Fiala narychlo svolal mimořádnou tiskovou konferenci, na které se veřejnost snažil ujistit, že k tak razantnímu zdražení vůbec nedojde, a pokud to někdo tvrdí, tak lže, opozice nenechala na vládních představitelích suchou ani jednu nit. Servítky se přitom nebrali ani Svobodní, podle kterých jsou vysoké ceny energií odpovědností současného i minulého premiéra.

Drahé energie? Co Babiš začal, to Fiala dokončil. Vondráček ukázal prstem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

„Co Babiš začal, to Fiala dokončil. Green Deal mohli odmítnout oba,“ prohlásil předseda Svobodných Libor Vondráček, podle kterého za zdražování energií mohou emisní povolenky, nedostavování jaderných elektráren i Green Deal. „Za průměrné zdražení energií pro domácnost o 4200 Kč tak mohou Babiš i Fiala. Ani jeden se totiž proti Green Dealu ani emisním povolenkám kromě kampaně neozval… I v této oblasti jsou jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. A my všichni jim můžeme za dražší složenky poděkovat,“ dodal ironicky Vondráček s tím, že Petr Fiala i celá vláda potřebují dostat facku zprava. 
 
 
 
Avšak Svobodní v souvislosti s „nedorozuměním“ mezi vládou a ERU připomněli jeden ze svých programových bodů. „Energetický regulační úřad je na našem seznamu 36 úřadů na zrušení,“ připomněl Libor Vondráček s tím, že ceny energií má určovat nabídka a poptávka. „Nedává smysl, aby do cen energií promlouvaly regulace z Evropské komise, spekulace s emisními povolenkami ani rozhodnutí úředníků na ERÚ! Právě kvůli těmto zásahům politiků a úředníků do cenotvorby energií jsou obavy občanů a zejména firem na místě a premiér Fiala při svém chlácholení občanů opět lže,“ je přesvědčený předseda Svobodný. 
 
Vondráček zároveň připomněl, že Petr Fiala sliboval shromáždění koalice států a jednání o zmírnění systému emisních povolenek v předvolební kampani v roce 2021. „Přesto v době českého předsednictví EU jednal v přesném opaku s tímto slibem a s potleskem přijal zpřísnění systému emisních povolenek. Spoluviníkem zdražení energií je tedy nepochybně i on osobně,“ dodal Libor Vondráček. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

babiš to začal? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 02.11.2023 12:57:34
to je zajímavé. Za babiše jsem platil za elektřinu necelou polovinu toho, co platím teď za fialy. Přestaňte se vymlouvat na babiše, nemehla a koukejte něco dělat.

|  11 |  2

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…