Drahoš z Akademie věd prezidentem? Takto se k němu staví Bělobrádek či Gazdík

21.01.2017 11:41

Končící předseda Akademie věd Jiří Drahoš vážně zvažuje svou kandidaturu na prezidenta. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Drahoš z Akademie věd prezidentem? Takto se k němu staví Bělobrádek či Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

List připomíná, že závod o Hrad naplno odstartuje až 10. března, kdy současný prezident Miloš Zeman ohlásí, zda bude mandát obhajovat, či ne.

Dosud oznámili svoji kandidaturu textař Michal Horáček, lékař Marek Hilšer a podnikatel Igor Sládek, jenž zájem oznámil inzeráty v tisku.

Deník poukazuje na to, že před pár dny vznikla facebooková stránka, která začala propagovat Jiřího Drahoše (67), chemika, jenž osm let vedl Akademii věd ČR. Avizuje i jeho vystoupení v Rádiu Beat, kde vyprávěl o své lásce k blues-rockové vlně a kapelám jako Jethro Tull. A v záhlaví stránky už není Drahoš sám a v saku, jak bývalo zvykem, ale v bundě na horách.

„Platí, co jsem vám říkal. Do 24. března jsem předsedou Akademie, ale ano, kandidaturu vážně zvažuji,“ řekl LN Jiří Drahoš, jehož vystřídá profesorka Eva Zažímalová.

Podle deníku byl v posledních letech Drahoš nejblíže vicepremiérovi pro výzkum Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL). „Zatím žádného kandidáta na prezidenta nemáme a počkáme až do té doby, pokud vlastního nepostavíme; jako že to zatím nevypadá... Počkáme, jací kandidáti se objeví a z nich vybereme toho, kdo nám bude nejvíce hodnotově a programově konvenovat. Myslím, že profesor Drahoš je jistě typově vhodný kandidát. Je to člověk, který by se na tu roli hodil, jako i další,“ řekl LN Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Podporu by Drahoš mohl získat také u STAN: „Naší snahou je, když už jsme schválili přímou volbu prezidenta, aby si lidé měli z čeho vybírat. Pan profesor Drahoš je z mého pohledu velmi úctyhodný kandidát a je to jeden z lidí, kterého bych si jako prezidenta určitě uměl představit. My jsme připraveni podpořit – jak logisticky, tak řekněme politicky – klidně více kandidátů, aby si lidé mohli vybírat. Jiří Drahoš určitě patří mezi ně,“ cituje list Petra Gazdíka, šéfa STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…