Dřív jen lezli do aut, teď kradou a schválně ničí. Nová VIDEA z uprchlíky napěchovaného Calais

06.09.2016 9:40

Hlavní silniční tepna vedoucí skrze francouzský přístav Calais k tunelu spojujícímu Francii s Velkou Británií byla včera blokována. Tentokrát však nikoli uprchlíky, ale zemědělci a řidiči kamionů. Všichni společně v rámci protestu vyzvali vládu, aby uzavřela uprchlický tábor „Džungle“.

Dřív jen lezli do aut, teď kradou a schválně ničí. Nová VIDEA z uprchlíky napěchovaného Calais
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V calaiské džungli

Včerejšího masivního protestu se podle agentury Reuters zúčastnilo nejméně sedmdesát kamionů. Účastníci protestu chtěli upozornit svojí neobvyklou akcí vládu na problémy, které jim působí existence uprchlického tábora „Džungle“, kde v současné době pobývá až deset tisíc ilegálních migrantů, kteří se chtějí dostat do Velké Británie. Mnozí k tomu používají násilné metody včetně stavění barikád přímo na silnici a ohrožování řidičů klacky a tyčemi.

Ohroženi se cítí také obyvatelé Calais, včetně samotné starostky Natachy Bouchart, která se osobně protestů zúčastnila. „Chceme, aby vláda přikročila k uzavření zdejšího uprchlického tábora. Jsem tady, protože se obávám o životy obyvatel města i řidičů projíždějících naším přístavem,“ uvedla starostka. Vedle zemědělců a řidičů kamionů se protestů účastnili i představitelé dalších průmyslových odvětví a společenských uskupení.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Úřady nám nejsou schopny poskytnout žádné odpovědi, tak jsme se rozhodli přikročit k blokádě,“ konstatoval Frederic Van Gansbeke, který zastupuje podniky a majitele obchodů. Vedle samotných obyvatel města se četné výpady uprchlických gangů dotýkají zejména přepravců, kteří míří přes Lamanšský průliv do Velké Británie. Uprchlíci útočí na jejich řidiče a dožadují se násilím, aby je vzali s sebou. Mnozí z nich se bojí o svůj život a nechtějí přes Calais dále jezdit.

„Každý den si musíme klást otázku, jaké škody nám uprchlíci způsobí a kolik se jich bude pokoušet dostat pod plachtu kamionu. Pokud dojde k poškození zboží, musí se řidiči ihned vracet zpět do domovského depa a nám všem vznikají obrovské finanční ztráty,“ stěžuje si majitel logistické firmy z Boulogne-sur-Mer Nicolas Lotin, ke kterému se přidává také předseda federace dopravců David Sagnard. „Dříve se jen pokoušeli dostat do kamionů, nyní záměrně ničí a kradou naše zboží.“

Neutěšenou situací v Calais se v posledních dnech zabývají také nejvyšší politické špičky. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve přislíbil, že vláda přikročí k uzavření uprchlického tábora, jak nejdříve to bude možné. K jistým opatřením došlo již letos na jaře, kdy vláda nařídila část tábora zbourat a část uprchlíků přesunula do Paříže a jiných částí země. Ovšem od té doby se počet obyvatel „Džungle“ nejenom dostal na původní čísla, ale pobývá jich tam nyní ještě více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…